Inflatie in EU in maart gedaald

BRUSSEL, 22 APRIL. De gemiddelde inflatie in de Europese Unie is in maart gezakt van 3,3 naar 3,2 procent, zo heeft het Europese Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt.

In Frankrijk was de inflatie met 1,5 procent het laagst van alle EU-landen, gevolgd door Ierland en Denemarken die elk 1,7 procent noteerden. Nederland stond op de zevende plaats met 2,9 procent, 0,3 procent meer dan een jaar geleden. Krachtens het Verdrag van Maastricht mogen landen pas deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, die moet leiden tot één munt, als de inflatie niet meer dan 1,5 procent uitkomt boven het gemiddelde van de drie sterkste landen. In maart lag dat gemiddelde op 1,6 procent. Nederland en Groot-Brittannië (2,3 procent) zouden nog binnen deze bandbreedte vallen, maar Duitsland (3,2 procent) niet. Hekkesluiter is Griekenland met 10,2 procent. De inflatie in de vier aanstaande EU-leden lag onder het gemiddelde: 3,1 procent in Oostenrijk, 1,5 in Zweden, 1 in Noorwegen en 0,4 in Finland. (ANP)