IBM maakte in eerste kwartaal winst

NEW YORK, 22 APRIL. IBM heeft gisteren verrassend goede winstcijfers over het eerste kwartaal bekendgemaakt. De computergigant boekte een winst van 392 miljoen dollar bij een omzet van 13,4 miljard. Een jaar geleden leed IBM nog een verlies van 399 miljoen over de eerste drie maanden. Over geheel 1993 draaide IBM quitte voorzover het de gewone bedrijfsvoering betrof. Bijzondere onkosten zetten het bedrijf op een verlies van 8 miljard dollar.

Ook de omzet is beter dan de vergelijkbare periode vorig jaar: deze steeg met zes procent. Topman Louis Gerstner, die nu precies een jaar in dienst is bij het bedrijf, noemde de resultaten “bemoedigend”. IBM heeft veel bereikt door genadeloos te bezuinigen onder leiding van de financiële topman Jerome B. York. Bijzondere uitgaven niet meegerekend lagen de kosten dit kwartaal 16 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

Omzetresultaten in de Verenigde Staten waren zes procent hoger dan vorig jaar, in Europa drie procent. De groeimarkten waren Azië en Latijns Amerika met respectievelijk 13 en 14 procent. “Er zijn verbeteringen op veel gebieden maar we hebben nog steeds een lange weg te gaan”, aldus Gerstner.

IBM's hardware-omzet groeide met 9 procent, waarbij met name de middelgrote computers (workstations) voor een beter resultaat zorgden. Inkomsten uit software stegen slechts twee procent, de omzet uit serviceverlening kwam 21 procent hoger uit.

Wall Street was zeer in zijn nopjes met de winst van 'Big Blue'. Het aandeel IBM ging met 6 punten omhoog tot 58 1/8. IBM was ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van het Dow-Jones industrieel gemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen, dat 53.83 punten hoger eindigde op 3652,54.

    • Lucas Ligtenberg