Henk van Woerden

T/m 8 mei. Hoofdweg 39, Finsterwolde. Za-zo 13-18u en volgens afspraak tel. 05971-31426. Prijzen van ƒ 2200,- tot ƒ 12.000,-.

In zijn boek Moenie kyk nie beschrijft de schilder Henk van Woerden de lotgevallen van een Nederlandse familie die eind jaren vijftig naar Zuid-Afrika emigreert. Het Zuidafrikaanse landschap maakte op de nog jonge Van Woerden een enorme, overweldigende indruk.

Van Woerdens abstracte schilderijen in groene en bruine kleuren zijn niet zo dominant of onaantastbaar. Ze doen denken aan coulisselandschappen waarin met bomen en struikgewas diepte wordt gesuggereerd. De schilder, die aan één oog blind is, vertelt in het boek hoe hij alle dingen feitelijk plat ziet. Diepte weergeven, tekenen is voor hem “eenvoudigweg de platheid vertalen die een twee-oog maar met moeite voor zich ziet; alsof een begaafde cycloop het perspectief heeft ontworpen.”

Een uitzondering is het schilderij met de intrigerende titel Niet het Domein van glas (1990-1992), dat wel ontoegankelijk gemaakt is. Hier zijn op een landschap een paar ferme oranje verfstreken aangebracht. Niet alleen sluiten deze het landschap onverbiddelijk af voor de toeschouwer, maar ze maken ook de platheid van het doek zichtbaar.

In twee grote recente doeken, getiteld Inscheping naar Kythera, zorgt een zonnig oranje-geel voor een gevoel van ruimte. Uit de schilderijen spreekt een verlangen naar verre, mediterrane streken. Verwijst Van Woerden hier naar de achttiende-eeuwse Franse schilder Watteau die verschillende malen de inscheping naar het eiland van de liefde, Cythère, verbeeldde of betreft het, minder symbolisch geladen, een eiland in Griekenland waar de schilder regelmatig verblijft?