Feestelijke soul met zangeres en big band

Concert: M-People. Gehoord: 20/4 Paradiso, Amsterdam.

Voor het optreden in Paradiso van de Engelse groep M-People, bekend om hun soulvolle house-hits, waren twee scenario's denkbaar: er zou een zangeres staan met een stem als een klok, begeleid door een ritmebox en muzikanten met samplers en synthesizers, òf er werd gekozen voor de 'zangeres met big band'-variant, waarbij zoveel mogelijk instrumenten de taak van de synthesizers zouden verlichten.

Er was gekozen voor het laatste. In een riante bezetting met blazers, percussie, keyboards en twee achtergrondzangers, speelde M-People nu soul-versies van nummers die op de twee cd's van de groep nog werden uitgevoerd met synthetische arrangementen en house-ritmes. Deze variant was visueel bekoorlijk en voor het gehoor een feest.

De elegante verschijning van zangeres Heather Small was het middelpunt van het podium. Small heeft een diepe keelstem en ze zingt haar met vibrato trillende woorden stuwend maar beheerst. Naast haar stond Mike Pickering, die nadat hij faam had verworven als dj in Manchester, in 1990 M-people oprichtte.

Het was logisch dat zijn muzikale activiteiten in het verlengde lagen van de house die hij gewend was te draaien. De groep noemde de eerste cd wel Northern Soul (1991), maar hun muziek was gevuld met dezelfde nerveuze synthetische tikjes en roffeltjes als andere dansmuziek van tegenwoordig. Het soul-element kwam, net als op de volgende cd Elegant Slumming (1993), uitsluitend van Small.

Maar live schetterden er saxofoons en trompetten en speelde een drummer zijn strakke, ingehouden drumpartijen. Hun hits, als Moving On Up, One Night In Heaven en Don't Look Any Further, werden feestnummers met een stevig geluid. De achtergrondzanger en zangeres, door Mike Pickering aangeduid als 'The Golden Tonsils', deden synchrone dansjes zoals de Detroit Spinners die ooit legendarisch maakten, en in de toegift veranderde zelfs het psychedelische rocknummer Itchycoo Park van The Small Faces in een soul-hit.

    • Hester Carvalho