Eisen tot zes jaar cel in grootste hasjzaak

AMSTERDAM, 22 APRIL. Tegen vier verdachten in de grootste tot nu toe bekende hasjzaak in Nederland zijn gisteren voor de rechtbank van Amsterdam gevangenisstraffen van 6 tot 3 jaar geeïst. Tegen de vijfde verdachte, de vriendin van de hoofdverdachte, werd anderhalf jaar geeïst waarvan een half jaar voorwaardelijk, wegens schuldheling.Op verzoek van de verdediging is de 55-jarige verdachte W.S. opheffing van voorlopige hechtenis verleend. Tegen S. was drie jaar geeiïst.

Volgens het openbaar ministerie wist de organisatie een ware vloot uit te laten varen om hasj van Pakistan naar Canada, Portugal en Nederland te brengen. Via een complex financieel netwerk werden de drugswinsten in nieuwe aankopen van boten en hasj geïnvesteerd. Winsten werden in luxe goederen en onroerend goed belegd. Officier van jusititie mr. J. Wortel zag de 42-jarige hoofdverdachte C.H. weliswaar niet als de 'president-generaal' van de organisatie, maar wel als 'divisie directeur'.

Ter ondersteuning van zijn stelling dat “we hier te maken hadden met een gevaarlijke organisatie” verwees Wortel naar een uitspraak van C.H. Deze wilde aanvankelijk een verklaring afleggen over zijn rol in het geheel, maar kwam daar op terug. H verklaarde gisteren voor de rechtbank: “Ik ben geen hoofddader, maar ik kan verder niks verklaren, want anders zijn de gevolgen voor mij niet te overzien.” Dit tekent volgens de officier de sfeer van geweld rond de organisatie. Tegen medeverdachte J.van R. (37) eiste Wortel 5 jaar.

Officier van justitie mr. J.Valente, die samen met Wortel het OM vertegenwoordigde, eiste tegen de 44-jarige E.T. “de chef van de afdeling vervoer” zes jaar.