De Winter: pamflet tegen extreem-rechts

DEN HAAG, 22 APRIL. Staatssecretaris A. Kosto (justitie) was gisteren wel opgelucht nadat hij van de schrijvers Leon de Winter en Chris van der Heijden het eerste exemplaar van hun Handleiding ter bestrijding van extreem- rechts in ontvangst had genomen. Schrijver De Winter en historicus Van der Heijden hadden de staatssecretaris even tevoren verzekerd dat ze hem niet schaarden onder de politici die, om extreem-rechts de wind uit de zeilen te halen, concessies doen aan de Centrumdemocraten. Kosto: “Ik moet mijn portefeuille inhoud geven, dus ben ik al snel de bad guy. Maar ik ben geen bad guy, ik ben een liberaal, tolerant mens, die de Janmaats in dit land verafschuwt.”

Kosto was vooral als vertegenwoordiger van de PvdA uitgenodigd om het eerste exemplaar van het boekje in ontvangst te nemen, want voor die partij vormt de opkomst van extreem-rechts een 'existentieel probleem', aldus De Winter.

De schrijvers hebben hun handleiding tegen extreem-rechts geschreven om opiniemakers, leraren en politici argumenten te geven voor het bestrijden van racistische ideeën. De Winter: “Het is gevaarlijk om langzaam richting extreem-rechts te schuiven, zoals we na de gemeenteraadsverkiezingen hebben gezien. Die avond zaten op tv de lijsttrekkers samen aan een tafeltje te zuchten en te steunen, en zei Van Mierlo dat de middenpartijen nu de discussie met extreem-rechts moesten aangaan. Maar in plaats daarvan is iedereen opeens ferme dingen gaan zeggen over asielzoekers. Dat is een verkeerde reactie. Politici moeten duidelijk tegen de kiezers zeggen: deze principes verlaten we niet, hierover valt niet te marchanderen.”

De Winter en Van der Heijden hebben hun handleiding geschreven in de vorm van een Socratisch gesprek. Hoofdstukjes hebben titels als 'Nederland voor de Nederlanders', 'Eigen Volk Eerst' en 'De Koek is Op'. Een niet bijster intelligente CD'er doet daarbij observaties als 'Het zijn allemaal profiteurs en criminelen' of 'Ze zijn gewend onder de klapperboom te zitten en begrijpen niet dat je moet werken voor de kost'. Zijn tegenspeler weerlegt die opmerkingen moeiteloos. De dialoog wordt aangevuld met gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek. Met name scholieren kunnen gebruik maken van de handleiding: de helft van de oplage van 10.000 exemplaren wordt op scholen verspreid.