Bundesbank ziet herstel van de Duitse economie

FRANKFURT, 22 APRIL. Na bondskanselier Helmut Kohl is ook de Bundesbank van mening dat Duitsland economisch uit het dal klimt en het einde van de recessie in zicht is.

De Duitse centrale bank is in haar gisteren verschenen jaarverslag over 1993 echter voorzichtiger dan Kohl, die sprak van een “conjunctureel voorjaar.” De Duitse economie is vorig jaar met twee procent gekrompen. Maar volgens de Bundesbank zijn de vooruitzichten voor herstel nu een stuk beter dankzij een grotere vraag uit het buitenland. De bank gaat ervan uit dat deze trend zich zal voortzetten. Veel waardering is er voor de loonmatiging die in het kader van nieuwe cao's voor 1994 is afgesproken. Dat geldt evenzeer voor de afspraken over flexibele arbeidkosten en werktijden. De Bundesbank pleit ervoor een punt te zetten achter pogingen om de lonen daar op het Westduitse niveau te brengen, terwille van behoud van arbeidsplaatsen en vergroting van de kans op werk voor werklozen. Bundesbank-president Tietmeyer verdedigde verder het monetaire beleid van de bank, dat naar zijn zeggen geen struikelblok vormt voor het economisch herstel. Geforceerde renteverlagingen dragen niet bij tot een herstel, aldus Tietmeyer.