Beurskoersen omhoog na winst New York, Londen

AMSTERDAM, 22 APRIL. Voor het eerst in dagen is de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen weer gestegen. Wall Street en Londen stegen eveneens, terwijl ook de dollar winst boekte.

AMSTERDAM Tegen het eind van de ochtend stond de Amsterdam EOE-Index, de beursbarometer, op ruim 419 punten, circa vier punten hoger dan het slot gisteren.

De koers van het detailhandelsconcern KBB steeg 1,30 gulden tot 109,30 gulden, na de mededeling dat de uitgiftekoers van de al eerder aangekondigde claimemissie 97,50 gulden bedraagt, ruim beneden de slotkoers van donderdag (108 gulden). Houders van gewone aandelen kunnen per aandeel één claim bemachtigen. Acht claims geven het recht om in te schrijven op één nieuw aandeel.

Bij de hoofdmacht noteerde geen enkel fonds lager dan de voorgaande dag. Van de internationals steeg Akzo 90 cent tot 222,90 gulden. Unilever kreeg er 2,80 gulden bij op 208 gulden, Philips 20 cent op 55,50 gulden, Koninklijke Olie 2,60 gulden op 205,40 gulden en KLM twee kwartjes op 51,60 gulden.

Bij de financiële waarden ging alles naar hoger sferen, al verschilden de stijgingen enigszins. Van de uitgevers stegen Elsevier en VNU elk een gulden tot respectievelijk 169 gulden en 180,20 gulden. Elsevier maakt plannen voor het verkrijgen van notering op Wall Street en voor splitsing van de aandelen. Wolters Kluwer deed er twee kwartjes bij en ging naar 111,30 gulden.

Ondanks de stakingen waardoor Heineken geen bier meer kan leveren, steeg het brouwfonds 2,80 gulden tot 240,50 gulden. BolsWesssanen ging een gulden omhoog naar 40,90 gulden.

Raambekleder Hunter Douglas steeg met een gulden naar 76 gulden. Voor het haven- en transportfonds Nedlloyd was een verbetering van 1,20 gulden weggelegd op 76,90 gulden. De onderneming verwacht dit jaar winst te boeken.

NEW YORK De effectenbeurs van New York deed het gisteren voor het eerst deze week goed. Na drie dagen waarin het totale verlies opliep tot ongeveer 63 punten ging de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen met 53,83 punten omhoog tot 3652,54 punten.

Van het totaal aantal verhandelde fondsen was het aantal stijgers tweemaal groter dan het aantal dalers. Vlak voor het einde van de handel werden de automatische programma's aan banden gelegd, zoals gebruikelijk is wanneer de beursindex op een winst of een verlies van 50 punten zit.

De beurs dankte het grootste deel van de winst aan 'Big Blue', de computergigant IBM. Dit concern meldde gisteren een winst over het eerste kwartaal van 392 miljoen dollar. Hoewel er nogal wat financiële haken en ogen aan het resultaat zitten - zo moet er worden geleend om het dividend te betalen - overtuigde IBM de beleggers.

TOKIO In Tokio sloot het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen 165 punten hoger op 19.964,39. De ophanden zijnde benoeming van een nieuwe premier, waardoor een regeringscrisis is afgewend, was goed nieuws. De stijging wordt ook toegeschreven aan een koersdaling van de yen.