Aanslag neo-nazis op Turken mislukt

BONN, 22 APRIL. Door een gelukkig toeval zijn dertien Turkse bewoners van een huis in de Westfaalse stad Bielefeld in de nacht van woensdag op donderdag op het nippertje ongedeerd gebleven na een brandaanslag met een molotovcocktail. Doordat een toevallig passerende getuige de aanslag zag gebeuren en alarm sloeg, konden alle bewoners het huis, dat door brandschade onbewoonbaar werd, tijdig verlaten.

Dankzij dat toeval werd nog net voorkomen dat Bielefeld voortaan in één adem zou worden genoemd met Mölln en Solingen, waar bij vergelijkbare aanslagen drie, respectievelijk vijf Turkse vrouwen en meisjes omkwamen. Zes verdachten in de leeftijd van veertien tot zestien jaar, allen Bielefeldse scholieren, konden enkele uren na de aanslag dankzij verklaringen van de getuige van hun bed worden gelicht, vijf van hen hebben een bekentenis afgelegd.

Niet bekend

Ook elders in Duitsland bleek Hitlers verjaardag tot rechtsradicale acties te hebben geïnspireerd, zij het op kleinere schaal dan de massaal versterkte politie had gevreesd. In het Saksische Zaithain werd in een woonoord voor 200 asielzoekers brand gesticht, die de brandweer tijdig kon blussen. In Bad Langensalza (Thüringen) arresteerde de politie een groep van acht neo-nazistische betogers in de leeftijd van 14 tot 29 jaar. In Eberswalde (Brandenburg) werden tien mannen aangehouden die neo-nazistische leuzen schreeuwden en zich met de rijksvlag uit de Eerste wereldoorlog wilden laten fotograferen.