Zware drugs in omloop op house-feesten

ROTTERDAM, 21 APRIL. Het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs waarschuwt met strooibiljetten voor de 'designer-drug' DOB, die op house-parties in de Randstad wordt verkocht. Enkele tientallen jongeren hebben zich na gebruik van deze drug moeten laten behandelen op EHBO-posten. DOB, een hallucinerend middel dat achttien tot dertig uur werkzaam is, wordt verkocht als XTC. De pilletjes zijn gemerkt met een klavertje of een indianenhoofd.

Medewerkers van het Adviesbureau Drugs, die house-parties afreizen om de daar aangeboden drugs te testen, hebben DOB in de afgelopen weken in de hele Randstad aangetroffen. Volgens H. Matser van het adviesbureau wordt het grootste deel van de pillen waarschijnlijk naar Engeland geëxporteerd. DOB werd in 1986 in Nederland tegelijk met XTC verboden maar was nog niet eerder in omloop.

XTC (MDMA) is een opwekkend middel met een licht hallucinerende werking, dat vijf tot zes uur werkzaam blijft en zeer populair is in het uitgaanscircuit. De argeloze gebruiker die in plaats van XTC pillen met 1 tot 3 milligram DOB krijgt voorgeschoteld, kan echter langer dan een etmaal onderhevig blijven aan hallucinaties en sterk wisselende stemmingen, wat bij jongeren tot paniek kan leiden. Het NIAD adviseert slachtoffers van DOB in een rustige omgeving te brengen, zoveel mogelijk zoete drankjes te laten drinken, warm te houden en in extreme gevallen een ambulance te bellen. Volgens het Adviesbureau Drugs is het nog onduidelijk op welke schaal de pillen in het uitgaanscircuit circuleren.

DOB is niet de eerste chemische variant op XTC (MDMA) die in de afgelopen jaren op house-parties opgedook. De 'designer-drugs' MDA en MDEA zijn al in ruime schaal in omloop. Hun werking is met XTC te vergelijken. Onlangs werd op een besloten house-feest ook het middel MDOH geïntroduceerd. Eind vorig jaar was op house-parties het zogeheten 'B-sting' in omloop, een met LSD geïmpregneerd zegeltje dat ten onrechte als een legale, onschuldige disco-drug werd aangeprezen.