Zegereeks Richard Krajicek in Monte Carlo onderbroken

MONTE CARLO, 21 APRIL. Het graveltoernooi van Monte Carlo speelt zich verder af zonder Nederlandse tennissers. Gisteren verloren Paul Haarhuis en de als veertiende geplaatste Richard Krajicek in de tweede ronde. Krajicek zag zijn zegereeks van zes duels sinds zijn rentree tegen de jonge Italiaan Andrea Gaudenzi afgebroken, 6-7 7-6 en 6-3 in drie uur en een minuut. Haarhuis had niets in te brengen tegen de Tsjech Slava Dosedel. Na precies een uur stond hij aan de kant, 6-2 en 6-0.

Krajicek liet in de tweede set een unieke mogelijkheid lopen om na zijn toernooiwinst in Barcelona ook voor de zevende keer zonder setverlies te blijven. Hij kreeg op 5-4 op eigen service een matchpoint, maar sloeg een dubbele fout. De 20-jarige Gaudenzi, 48ste van de wereld, profiteerde van de aarzelende Krajicek en won de tiebreak met 7-3, dezelfde cijfers die Krajicek in de eerste set realiseerde.

In de derde set begon Krajicek goed door in de tweede game een doorbraak te forceren: 2-0. Gaudenzi deed echter direct hierna hetzelfde. Na 3-3 ging het mis met de steeds wisselvalliger spelende Nederlander, die tien aces sloeg maar ook acht keer een dubbele fout van zijn racket liet komen. Hij moest toezien hoe Gaudenzi met twee doorbraken drie games achtereen en daarmee de partij won. Winst zou Krajicek een duel met de als derde geplaatste Amerikaan Jim Courier hebben gebracht. Met de mogelijkheid op revanche voor de vorig jaar in de halve finales van Roland Garros geleden nederlaag.

Paul Haarhuis had geen enkele controle over zijn service en zijn returns misten alle scherpte. Hij sloeg slechts 58 procent van zijn eerste opslag in, tegen 86 procent voor zijn tegenstander. Van de zeven breekpunten kon Haarhuis er slechts één afweren.

Drie geplaatste spelers werden gisteren uitgeschakeld. Nummer elf Carlos Costa uit Spanje verloor met 7-6 en 6-4 van zijn landgenoot Berasategui, de als tiende geplaatste Tsjech Korda ging met 6-3 6-1 ten onder tegen de Oostenrijker Skoff en de Zuidafrikaan Ferreira (zestiende) moest met 6-3 en 6-4 buigen voor de Spanjaard Corretja.

Voor het toernooi in Monte Carlo had de spelersbond ATP overigens aangekondigd dat alle deelnemers zich aan een dopingcontrole moeten onderwerpen. Vorig jaar introduceerde de ATP systematische controle op acht evenementen, waarbij Rotterdam. Resultaten van de onderzoeken werden nimmer bekendgemaakt. Wel haalde de Duitser Boris Becker zich eind vorig jaar het ongenoegen van de ATP op de hals door te verklaren dat er in de tennissport in ruime mate van verboden stimulantia gebruik wordt gemaakt.

Jan Siemerink, 91e van de wereld, haalde voor het eerst dit jaar in een toernooi de kwartfinales. Dat gebeurde in Seoul, waar de als zesde geplaatste Rijnsburger alleen in de eerste set moeite had met de Brit Mark Petchey, 7-6 en 6-1. In de volgende ronde treedt Siemerink, die in maart in Key Biscayne tot de achtste finales reikte, aan tegen de als vierde gerangschikte Australiër Jamie Morgan.