Winst Heijmans stijgt met 26 pct

De Brabantse bouwonderneming Heijmans heeft vorig jaar de winst met 26 procent zien stijgen tot 14,6 miljoen gulden.

Bij de presentatie van de jaarcijfers sprak het bestuur de verwachting uit dat het resultaat in 1994 verder zal stijgen. De omzet ging vorig jaar met 9,5 procent vooruit tot 1,06 miljard gulden, waarmee voor het eerst de grens van 1 miljard werd overschreden. Heijmans ging vorig jaar naar de beurs om het eigen vermogen te versterken, dat uitgehold was door overnames. De grootste winstmaker was zoals gewoonlijk de wegen- en waterbouwpoot. In omzet heeft de woning- en utiliteitsbouwdivisie (456 miljoen gulden) de wegenbouw (426 miljoen) voorbijgestreefd.

Bestuurslid J.P.M. Janssen, die de huidige bestuursvoorzitter L.J.M. Heijmans 1 januari 1995 opvolgt, liet zich gisteren optimistisch uit over de ontwikkeling van de woningbouw. Heijmans zette vorig jaar zo'n 1500 woningen neer. Janssen: “De vraag van institutionele beleggers is enorm nu de kantorenmarkt uit de gratie is”. De onderneming heeft in de Randstad en rond grote steden, zoals Nijmegen en Eindhoven, bij elkaar meer dan 100 hectare bouwgrond in handen, grond die niet altijd is gekocht want Heijmans hanteert ook andere financiële constructies voor grond die vooral is bestemd voor woningbouw. Janssen: “Het is een goede strategische grondpositie met het oog op de bouw in de toekomst. Riskante posities worden gemeden. Gebouwd wordt er nagenoeg alleen maar als er verhuurd of verkocht is.”