Verlanglijst voor rijkaards

Voor wie na Lobb, Logan of Lafite nog wensen heeft: een lijstje van superdeluxe wc-rolhouders, teddyberen met exclusieve snuitjes, een wel heel bijzonder vormgegeven vliegenmepper, soeppannen en koffers. Duur.

Afvalemmer

De Cadillac onder de afvalemmers kost ƒ 795 is 63 centimeter hoog, heeft een diameter van 35 centimeter en is van roestvrijstaal. Eén maat groter kost deze Kickboy van het Duitse merk Wesko ƒ 995,-. De emmer heeft zijn succes vooral te danken aan zijn onopvallende vormgeving en subtiele ronde bovenkant met zwart klepje, waarop 'push' staat. Beide 'boys' zijn geïnspireerd op de oude Amerikaanse afvalemmers uit de jaren vijftig. Te koop bij goed gesorteerde zaken voor huishoudelijke artikelen.

Blokkendoos

De blokkendoos van het merk Mathias Munz kost ƒ 1.000, maar is dan ook volgens de ideeën van de beroemde Duitse pedagoog Fröbel ontworpen. Dat ziet men er niet aan af: een eenvoudige vierkant op wieltjes, waar de blokken van verschillende afmetingen keurig en normaal in passen. Zelfs het hout - gewoon beukenhout - is niet bijzonder. Gegarandeerd splintervrij, dat wel. Onder andere te koop bij Belltree in Amsterdam (020 6258830).

Beren

Echte Penny Chalmers kosten ten minste ƒ 495. Hiervoor krijg je een normaal formaat teddy-beer, gemaakt naar een model uit 1930. De berensnoetjes zijn typisch Engels, spits en stug, maar door de zorg waarmee ze zijn gemaakt kun je er toch van houden. De prijzen lopen op tot ƒ 1000. Penny Chalmers zijn handgemaakt en in kleine oplagen verkrijgbaar. Bij de betere speelgoedzaak, onder andere Belltree in Amsterdam (020 6258830).

Wc-rolhouder

Exclusief in zijn simpelheid is de wc-rolhouder van hout en chroom van de firma Clou. Die exclusiviteit heeft zijn prijs, de houder kost ƒ 317,70. De wc-rol wordt over een houten houder geschoven, waarna een klep van chroom over de rol valt. Inl Clou bv in Nuth (045-245656).

Slacentrifuge

Een plastic slacentrifuge fladdert over het aanrecht, maar de roestvrijstalen centrifuge van het Zwitserse merk Moha (ƒ 100) heeft daar geen last van. Het vliegwiel dat de kunststof vergiet aandrijft wordt met een touw in beweging gebracht. Verkrijgbaar onder andere bij Studio Bazar, Amsterdam (020-6220830). Soeppan

Echte kokers weten: een goede pan is halve werk. Het beste wat de kookwinkel Studio Bazar op dat gebied te bieden heeft is een soeppan van het Italiaanse merk Le Pentole die in de 10-literuitvoering 565 gulden kost. Voor gewoon gezinsgebruik is de zware roestvrijstalen pan er ook in een 4-literversie (ƒ 355). Voor een goede warmtegeleiding bevat de bodem een legering waar ook zilver in is verwerkt. Studio Bazar, Amsterdam (020-6220830)

Hermès-sjaal

Voor de oorlog maakte Hermès nog klassieke foulards met hippische emblemata voor de happy few. Nu hebben die motieven plaats gemaakt voor een wildgroei aan folklore-thema's die tegemoetkomen aan de wensdroom van menige directiesecretaresse en Japanse toeriste. Zelfs een traditioneel huis als Hermès heeft concessies moeten doen aan het grote geld, met succes overigens: rond de kerstdagen gaan er voor een prijs van vierhonderd gulden per stuk zo'n vijftien 'exclusieve' sjaals per minuut over de toonbank. Hermès, 24, rue du Faubourg St.-Honoré, Parijs (00-33140174717).

Koffers

Een ladenkoffer voor 36 paar schoenen voor ƒ 31.350 (95.000 FF), een hangkastkoffer voor ƒ 25.410, een bureaukoffer voor bijna ƒ 40.000 (oorspronkelijk vervaardigd voor de Pools/Amerikaanse dirigent Stokowski), voor de Parijse koffermaker Louis Vuitton is geen bestelling te gek. Vuitton heeft 180 verkooppunten in de wereld - maar niet in Nederland - waar voor iedere veeleisende reiziger een oplossing op maat wordt bedacht. Louis Vuitton, Avenue Montaigne 54, Parijs (00-33145624700).

Vliegenmepper

Scandinaviërs zijn sinds jaar en dag van het heilige besef doordrongen dat gebruiksvoorwerpen zowel handig als fraai kunnen zijn. De produkten van Stelton, Jakob Jensen en B & O zijn niet alleen aantrekkelijk om naar te kijken maar ook functioneel. Nieuw is de strak vormgegeven Fluesmaekker, oftewel vliegenmepper van Form Function Denmark. Eén veeg met deze door de Deen Erik Bagger ontworpen Fluesmaekker en de prooi vliegt nooit meer op. Form Function Denmark, ƒ 50. Te koop op vliegveld Kopenhagen.