'Van Mierlo pleit te veel voor paarse coalitie'

DEN HAAG, 21 APRIL. D66-leider H. van Mierlo is onder vuur komen te liggen van PvdA en GroenLinks door zijn aanhoudende pleidooien voor een 'paarse' coalitie van zijn partij met de PvdA en VVD.

De D66-voorman verwerpt de kritiek echter, en heeft laten weten dat een dergelijke coalitie zijn voorkeur houdt.

PvdA-leider W. Kok verweet Van Mierlo gisteren in Nijmegen te veel concessies richting VVD te doen door nu al te onderhandelen over het ministelsel dat de liberalen in de sociale zekerheid willen invoeren. Daarbij garandeert de overheid een minimuminkomen en kunnen burgers zich particulier bijverzekeren. Kok: “Van Mierlo bedient Bolkestein op zijn wenken en zegt: natuurlijk zijn wij beweeglijk, we willen best over een ministelsel praten want dit is een coalitieland. Maar een stevige progressieve inbreng in een nieuw kabinet vraagt om een heldere lijn. De werkloosheid bestrijden en de lasten eerlijk delen: daarbij passen geen concessies aan het ministelsel van de VVD”.

In een open brief aan Van Mierlo verwijt de nummer drie van de PvdA, fractieleider Th. Wöltgens, de D66-voorman nu standpunten in te nemen die niet gedekt worden door het verkiezingsprogramma van D66. Zo zou Van Mierlo volledig arbeidsongeschikten een hoge uitkering willen geven, maar de WAO-uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten willen afschaffen zonder verbetering van de bescherming tegen ontslag van deze arbeidsongeschikten door de werkgever.

De lijsttrekkers van GroenLinks, I. Brouwer en M. Rabbae, verwijten Van Mierlo er een “blinde liefde voor paars” op na te houden en te weinig oog te hebben voor de mogelijkheden van een progressief kabinet van PvdA, D66 en GroenLinks. Rabbae wees gisteren nog eens op de grote verschillen tussen de VVD enerzijds en D66 en PvdA anderzijds op milieugebied en dat van de sociale zekerheid. De standpunten van de laatste twee partijen liggen op sommige punten veel dichter bij GroenLinks, aldus Rabbae. “Links moet er geen lo sers-mentaliteit op na houden maar actief de boer op gaan met een progressieve coalitie”, zei Rabbae. Volgens de peilingen tot nu toe zou zo'n coalitie om en nabij de 70 zetels halen, geen meerderheid dus.

D66-leider Van Mierlo zei gisteravond in Amsterdam dat hij het volste recht heeft om af te tasten bij de partners van een paarse coalitie hoe het sociale zekerheidsstelsel er uit moet gaan zien. Hij liet nog eens weten het ministelsel van de VVD te verwerpen maar wel te willen nagaan welke manoeuvreerruimte dadelijk gevonden kan worden in een paarse coalitie.

Hij zei tevens te verwachten dat als het CDA de grootste partij wordt het moeilijk zal zijn om een paarse coalitie door te voeren. Tot slot liet hij weten “trots” te zijn op berichten dat de financiële wereld zich zorgen maakt over een paarse coalitie na 3 mei. “Dat ik de beurzen ooit nog eens zou laten sidderen, daar ben ik trots op”, aldus Van Mierlo.