Van Mierlo kiest voor de wereld

Aan het eind van een interview in de Nieuwe Kerk in Amsterdam gisteravond begon D66-leider Van Mierlo aan het formeren van een nieuw kabinet, liefst van paarse snit (PvdA, VVD, D66).

Een paar uitspraken: “Kok neemt wel erg voortijdig de gedaante aan van premier.” (....) “Als het CDA de grootste partij wordt dan kan Brinkman premier worden maar ik zeg niet dat hij het ook moet worden.” (...) “De CDA top is volkomen de kluts kwijt. Het preekt als priester en dominee van vroeger hel en verdoemenis. Wat moet je vinden van de uitspraak van Lubbers dat een kabinet zonder CDA een ramp is voor het land?”

En welke rol ziet Van Mierlo voor zichzelf in een nieuwe coalitie? “U weet dat ik erg geïnteresseerd ben in de wereld. Ja dus, minister van buitenlandse zaken.” Vice-premier vindt hij niet zo belangrijk. Het zou heel goed zo kunnen lopen dat een andere minister van D66 de partijbelangen in de coalitie in de gaten houdt terwijl hij veel op pad is. Hij wil er nog wel wat over nadenken maar de wijde wereld trekt hem nu al erg aan.

Wat vindt hij als voormalig minister van defensie en mogelijk toekomstig minister van buitenlandse zaken van de oproep van minister Pronk dat er met 'overkill' zoals in de Irak oorlog (een overkill waar Pronk zich destijds tegen heeft afgezet. red.) nu massaal door het Westen in Bosnië moet worden opgetreden? Ja, dat ziet Van Mierlo ook wel als een optie maar dan moet zoiets toch vooral prudent gebeuren. Dat 'overkill' van Pronk trekt hem niet zo erg aan maar de minister van ontwikkelingssamenwerking mag je zo'n term niet direct kwalijk nemen. Voor het vak van minister van defensie heeft Pronk volgens Van Mierlo immers 'nooit echt geleerd'. (WN)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Kees van der Malen. Cees Banning