Turnbroers stellen ook aan rek teleur op WK

BRISBANE, 21 APRIL. Voor de broers Christian en Alexander Selk zijn gisteren de kwalificaties voor de toestelfinales bij het wereldkampioenschap turnen in het Australische Brisbane teleurstellend verlopen. Het rek, het enige onderdeel waarop de twee Nederlandse deelnemers uitzicht hadden op plaatsing voor de eindronde, eindigde in een tegenvaller.

De 19-jarige Alexander, Europees jeugdkampioen van 1993, was zijn zenuwen niet de baas. Hij miste kracht om zijn twee vluchtelementen achter elkaar te turnen. Daardoor bleek de verwachte score van circa 9,500, wat overigens geen plaats bij de acht beste turners ter wereld had opgeleverd, niet haalbaar. Selk moest genoegen nemen met 8,825 punten. Dat leverde niet meer dan de 49ste plaats van de in totaal 88 deelnemers op.

De 22-jarige Christian Selk turnde zijn vluchtelement aan het rek te krap. Hij kwam daardoor bijna stil te hangen. Ook de afsprong ging fout. De aankomende fysiotherapeut moest daarnaast bij de landing zijn handen gebruiken. Hij eindigde met 8,400 punten op de 62e plaats. Vandaag kunnen de broers zich revancheren bij het zwaarste onderdeel van de titelstrijd, de zeskamp.

De Witrus Vitali Tsjerbo, winnaar van zes gouden medailles op de Olympische Spelen van Barcelona, herstelde zich gisteren van zijn matige optreden een dag eerder. Toen verloor hij bij zijn oefening op het voltigepaard zijn evenwicht, viel op de grond en verspeelde daarmee een finaleplaats. Op de onderdelen paardsprong, brug en rek bereikte de 22-jarige turner wel de laatste acht.