Serviërs beschieten het ziekenhuis van Gorazde

SARAJEVO, 21 APRIL. De stad Gorazde in het oosten van Bosnië is gisteren opnieuw het doelwit geweest van heftige beschietingen door de Serviërs. Daarbij vielen zeker 44 doden. Vandaag proberen VN-soldaten Gorazde te bereiken. Vanochtend werd er in Gorazde alleen met handvuurwapens geschoten.

Een van de granaten trof gisteren het sterilisatiecentrum van het ziekenhuis. Het werd volledig verwoest. Het ziekenhuis heeft geen sterilisatiemateriaal, verbandmiddelen, water en stroom meer. Operaties zijn niet langer mogelijk en het personeel bevindt zich in shocktoestand. “De patiënten zijn op zichzelf aangewezen”, meldde een Rode-Kruismedewerker. Een van de artsen zei over de radio: “Kinderen gaan dood, vrouwen gaan dood. Dit is een slachthuis.”

Bij de beschietingen kwamen volgens een VN-woordvoerder gisteren 44 mensen om het leven en vielen 137 gewonden; sinds het begin van het offensief van de Serviërs op 30 maart zijn 389 doden gevallen. Een radio-amateur meldde echter vanuit Gorazde dat “niet driehonderd maar duizenden” inwoners zijn gedood. Lijken worden niet meer geborgen - en ook niet meer geteld - omdat niemand de straat op kan.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, zei gisteren dat het een dag eerder gesloten bestand de vrede herstelt: “De Servische kant roept eenzijdig vrede uit. Hiermee komt de crisis in Gorazde tot een einde.” Het Servische bombardement ging echter gewoon door.

De impasse werd gisteren onderstreept door het gemak waarmee de Bosnische Serviërs verhinderden dat de VN soldaten van de vredesmacht UNPROFOR naar Gorazde zouden sturen. De Serviërs hadden ingestemd met de komst van een konvooi van 140 Franse, Oekraïense en Britse blauwhelmen en medisch personeel uit Scandinavië. Ze spraken zich gisteren echter op het laatste ogenbik uit tegen de aanwezigheid van de Britten, omdat die terreinwagens gebruikten van een type waar de Serviërs bezwaar tegen maken. Omdat de Fransen niet zonder de Britten wilden gaan bleef het konvooi in Sarajevo steken. Het is de bedoeling dat het vandaag alsnog naar Gorazde gaat.

De Bosnische Serviërs hebben inmiddels bij de VN het luchtdoelgeschut terugbezorgd dat ze eerder deze week uit een door blauwhelmen bewaakt depot nabij Sarajevo hadden meegenomen. Uit een andere opslagplaats bij Sarajevo namen ze gisteren een van de tanks mee die ze in februari onder druk van het NAVO-ultimatum hadden ingeleverd. (Reuter, AP, AFP)