Schaken met hartslagmeter in Kremlin

MOSKOU, 21 APRIL. Gisteren is in het Kremlin in Moskou het eerste schaaktoernooi voor het Grand-Prixcircuit van de Professional Chess Association begonnen. Anand uit India (links op het podium) nam het op tegen de Israeliër Smirin. Het evenement duurt vijf dagen. Later dit jaar staan nog soortgelijke toernooien in New York, Londen en Parijs op de kalender.

Het toernooi telt zestien deelnemers, onder wie de stichters van de PCA, wereldkampioen Gari Kasparov uit Rusland en de Brit Nigel Short. Om het schaken zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de televisie en de toeschouwers krijgen alle spelers per partij slechts 25 minuten bedenktijd. Elke dag verstrekt een computer alle mogelijke informatie over de deelnemers, tot en met de hartslag.

De Grand Prix-cyclus van de PCA heeft een prijzengeld van 2,4 miljoen gulden. De organisatie streeft ernaar voor het eind van deze maand een eigen ranglijst van grootmeesters te publiceren als tegenhanger van de ELO-lijst, die de wereldschaakbond FIDE al jaren hanteert. (Foto AP)