Rode Kruis telt doden in stadion van Kigali

KIGALI - Een arts van het Rode Kruis telt de lijken van de Rwandezen die dinsdag bij een mortieraanval van het regeringsleger op het stadion van de hoofdstad Kigali de dood vonden. Volgens het Rode Kruis werden bij deze aanval 25 mensen gedood en raakten 40 mensen gewond. Ongeveer drieduizend mensen hebben hun toevlucht in het stadion gezocht om te ontkomen aan het moorddadige geweld in het land, dat begon toen begin deze maand een vliegtuig met daarin de presidenten van Rwanda en het buurland Burundi werd neergeschoten.

Rebellen van het het Rwandese Patriottische Front (RPF), dat voornamelijk uit Tutsi's bestaat, hebben inmiddels de stad Byumba in het noorden van Rwanda veroverd. In Kigali wordt nog steeds hevig gevochten tussen het RPF en het Rwandese regeringsleger, dat voornamelijk uit Hutu's bestaat. Aanvankelijk leek het alsof het RPF de stad binnen enkele dagen zou veroveren, maar nog steeds worden in Kigali huis-tot-huis gevechten gevoerd.

De afgelopen dagen hebben 835 VN-militairen, éénderde van de totale troepenmacht van de Verenigde Naties in Rwanda, het land verlaten. Het gaat hier om 428 Belgische, 144 Ghanese en 213 Bengaalse blauwhelmen. Vrijdag vergaderde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Rwanda, maar een besluit over de toekomst van de VN-missie in Rwanda, UNAMIR, heeft hij vooralsnog niet genomen.

België heeft inmiddels al zijn blauwhelmen uit Rwanda teruggetrokken wegens de anti-Belgische gevoelens van met name de Hutu-bevolkingsgroep in de Middenafrikaanse staat. Gisteren nog beschuldigde de Rwandese ambassadeur in Zaïre drie Belgische blauwhelmen ervan verantwoordelijk te zijn voor de raketaanval die op 6 april het vliegtuig met daarin de presidenten van Rwanda en Burundi deed neerstorten. Volgens de ambassadeur zijn de drie door de Rwandese autoriteiten opgepakt en geëxecuteerd. (Foto AP)