Qat trekt vooral journalisten

AMSTERDAM, 21 APRIL. Na lang wachten was het gisteren zover. De lading qat uit Nairobi kwam aan op Schiphol, onder het toeziend oog van meer journalisten dan consumenten en handelaren.

Qat (catha edulis) is een struik die groeit in de bergen van Jemen, Kenia, Ethiopië en Somalië. Het kauwen van de blaadjes en twijgjes zorgt voor een lichte roes. Een paar keer per week worden met de KLM of de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa enkele honderden kilo's van het roesmiddel ingevlogen. Dit keer had de vlucht om onduidelije redenen en een week vertraging opgelopen. Normaal gesproken komen daar zo'n zestig handelaren op af, maar volgens een woordvoerder van de luchthaven Schiphol waren er gisteren “hooguit vijftien”. “Ik denk dat ze afgeschrikt zijn door al die camera's en microfoons.” De luchthaven zoekt momenteel naar een oplossing voor de handel in qat - het middel is legaal - omdat bedrijven op het terrein hebben geklaagd over overlast.