Politie houdt bij inval 100 mensen aan

AMSTERDAM, 21 APRIL. Bij een grootscheepse actie tegen drugsoverlast heeft de politie in Amsterdam-Zuidoost gisteravond ruim honderd mensen aangehouden onder wie 28 illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders.

In zeven horeca-gelegenheden in en rond het Fazantenhof, deel van het winkelcentrum de Amsterdamse Poort, vielen zo'n 140 mensen van politie, belastingdienst en het horeca-interventieteam (een samenwerking van onder meer politie, sociale dienst en keuringsdienst van waren) op hetzelfde moment binnen. “Die grote inzet was nodig om de omgeving te kunnen afsluiten en om tegelijkertijd te kunnen binnenvallen in de zeven panden”, aldus een woordvoerder van de politie.

Bewoners en ondernemers in de naaste omgeving hadden al geruime tijd geklaagd over overlast van junks, dealers en helers die zich rond de cafés ophielden. De actie is lang voorbereid, aldus de politie. De uiteindelijke inval werd geleid door de onlangs benoemde districtschef van de politie in Zuidoost, commissaris A. Smit. Nadat de arrestanten waren weggevoerd naar een vrachtwagen om te worden gecontroleerd, zochten drugshonden het terrein af naar mogelijke voorraden. Volgens de politiewoordvoerder was de uiteindelijke vangst niet specatculair. “Geen kilo's of zo.”

Drie arrestanten bleken door justitie te worden gezocht. Vijftien mensen worden nog verdacht, onder meer van drugsdealen en verboden wapenbezit. De 28 illegalen zijn aan de vreemdelingenpolitie overgedragen. De rest is heengezonden.

De horeca-gelegenheden zijn niet gesloten, aldus de woordvoerder van de politie. Zij verwacht niet dat er meteen weer overlast ontstaat. “Het is niet gezegd dat dit de laatste keer was dat we hier binnenvielen. Ze weten nu dat we de vinger aan de pols houden.”