Poedelen in weelderig sanitair

Traditional Bathrooms, Zijlstraat 55, Haarlem. Inl 023 425165 Waterl'Eau, Schuttershofstraat 47, Antwerpen. Inl 00 32 3 2267586 Binnenhuis Bathrooms, Willemsparkweg 24, Amsterdam. Inl 020 6718245 Waterwerk, Oude Boteringestraat 12, Groningen. Inl 050 146741 Informatie over Ucosan-baden via Intercore bv, Naritaweg 12, Amsterdam. Inl 020 6812131.

Troebelgrijs en lauwig zeepwater in tobbe of kuip waar het hele gezin op zaterdagmiddag doorheen werd gehaald om gereinigd de zondag in te gaan, dat was de badcultuur in Nederland tot laat in de jaren vijftig. In een land met zoveel water een verbluffend staaltje van zuinigheid. Of is het misschien juist doordat we zoveel water om ons heen hadden dat het baden nooit tot iets heel bijzonders uitgroeide? Het zijn immers vooral zuidelijke landen waar het baden door de eeuwen heen een bijzondere rol speelt. Daar symboliseert het de overgang van dagelijks leven naar vrije tijd en is het vaak niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke vorm van reiniging.

De laatste dertig jaar is onze badcultuur drastisch veranderd. Ondanks de zwakke conjunctuur spenderen Nederlanders steeds meer geld aan hun badkamers. In 1993 bijna 1 miljard, gemiddeld zo'n vijf- à zesduizend gulden per opknapbeurt. De branche voorspelt dat de belangstelling voor luxueuze badkamerartikelen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daarop inhakend openden verschillende exclusieve badwinkels hun deuren, zich richtend op twee trends.

Aan de ene kant is dat de high-techstroming vol technische snufjes, chroom, spiegels en gezandstraald glas, die aansluit bij de narcistische fitnesscultuur. Alles is daarin gericht op verbetering van de conditie. Douches met digitale temperatuurregelaar vuren het water vanuit meerdere koppen op het lichaam af en geavanceerde bubbelbaden geven de indruk dat we in een reparatiewerkplaats voor het lichaam zijn aangeland. De haastige stadsbewoner kan na een bezoek aan zijn badkamer het dynamische leven buiten weer helemaal aan. Wie de aanschaf van een bubbelbad overweegt, kan in één van de speciale Bubble Shops van de firma Ucosan in alle rust proefbubbelen. Overigens alleen na doorverwijzing van de sanitairspecialist, want de tweepersoons Rio Grande spirlpool van Ucosan kost 45.000 gulden.

De tweede trend sluit aan bij een meer mediterraan, ontspannen levensgevoel. Midden in een ruim vertrek, waar het zonlicht altijd binnenvalt, staat een badkuip op pootjes. Gevuld met water, geurige kruiden en zachte oliën neemt de eigenaar daarin plaats voor een langdurig bad, liefst met een goed glas, boek of krant onder handbereik. Misschien klinkt er lichte klassieke muziek. Gezellige zitjes noden de andere huisbewoners tot aanschuiven voor een gesprek. In zo'n badsalon passen kunst aan de muur, kleden op de handbeschilderde tegels, ingelegde mozaïeken en decoratieve palmen. Nostalgie en artisticiteit bepalen de sfeer. Houten wastafelkastjes en antieke tafeltjes bewijzen dat we voor kringen of slijtage niet bang meer zijn.

In het Haarlemse winkeltje Traditional Bathrooms zijn de badkuipen op pootjes in verschillende uitvoeringen te koop. “De winkel is een uit de krachten gegroeide hobby”, vertelt eigenares Francoise Slewe. “Zelf droomde ik altijd van zo'n ouderwetse badkuip, maar toen we een nieuw huis kregen, bleek die nergens te vinden.” In haar winkel zijn ze in alle varianten leverbaar, voor bedragen tot 3.500 gulden. De gietijzeren kuip staat voor dat bedrag slechts in de grondverf. Een prachtig met vissen beschilderd exemplaar laat zien hoe men de witte buitenwand creatief te lijf kan gaan.

Wie zich bij de kuip een monumentale koperen kraan met porseleinen knoppen en handdouche droomt moet er nog zo'n 1500 gulden bij optellen. Voor een zeeprekje over het bad betaal je ongeveer 400 gulden. Zo geef je alleen aan de badkuip het bedrag uit dat de Nederlander gemiddeld aan de herinrichting van zijn badkamer spendeert. En dan hebben we nog geen porseleinen plee met mahoniehouten bril (ƒ 1900) en wastafel met opzetrand (ƒ 2700) en kraan (ƒ 650). Om van de tegels maar te zwijgen.

Vanuit eenzelfde behoefte aan mooie spullen voor haar eigen badkamers, opende Ineke Tap haar winkel Waterl'Eau in Antwerpen. Ook hier overheerst de nostalgie met antieke marmeren stoeltjes, sofa's van Usso uit Italië en sanitair van Czech & Speake. Dit nostalgische sanitair betrekt zij bij de groothandel Wateraffairs van de Amsterdamse winkel Binnenhuis Bathrooms, die sinds vijf maanden een nieuwe showroom heeft aan de Willemsparkweg. Nostalgie en high-tech staan daar zij aan zij. Een liefhebber van een moderne badkamer zou hier een snelvormgegeven Porsche-wc van ƒ 2400 en een Agape-wastafel (ƒ 1125) met vrolijke Zazzeri-kraan (ƒ 650) kiezen. Op de andere verdiepingen wordt een overdaad aan luxueuze badkamerasseccoires aangeboden, van roestvrijstalen spiegelkastjes tot tandenborstels van Philip Starck (ƒ 19,90).

“Ik begrijp niet dat we ons nu weer blauw betalen aan al die onpraktische kranen en baden en die we met zoveel plezier hebben gesloopt”, verzucht een klant die er langs de proefopstellingen in de kelder dwaalt. “Al dat chroom en koper moet na één keer tandenpoetsen weer worden schoongemaakt. En dat in een tijd dat niemand meer personeel heeft.”

    • Jinke Obbema