Peruaans leger ontkent moorden op burgerbevolking

LIMA, 20 APRIL. De Peruaanse strijdkrachten hebben beschuldigingen ontkend dat zij bij een offensief tegen de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso ('Lichtend Pad') bloedbaden hebben aangericht onder de burgerbevolking.

Volgens het Peruaanse comité voor de mensenrechten, waarin 31 mensenrechtenorganisaties zijn verenigd, hebben soldaten van het regeringsleger vanuit helikopters zeker vijf dorpen beschoten, overlevenden gemarteld en verkracht, en huizen in brand gestoken. De operatie van het leger vond plaats in het noordoosten van het land.

Een militaire woordvoerder zei alleen dat het leger sinds twee weken een offensief heeft geopend tegen “Sendero-bastions”. Daarbij zouden circa veertig guerrillastrijders zijn gedood.

Lichtend Pad maakte gisteren bekend een opvolger te hebben gekozen voor zijn leider Abimael Guzman, die een levenslange gevangenisstraf uitzit. De nieuwe leider staat bekend als 'Ricardo Z' en werd omschreven als “de grootste strateeg en militaire leider ter wereld.” De verklaring werd uitgegeven in het gebied waar het offensief tegen Sendero plaatsvindt. (AFP, Reuter)