Nedlloyd omhoog op Damrak door winstverwachting

AMSTERDAM, 21 APRIL. Het aandeel van het transportconcern Nedlloyd is vanmorgen op de zwakke Amsterdamse effectenbeurs behoorlijk gestegen. Rondom het middaguur was de koers 1,10 gulden hoger op 75,50 gulden door het optimisme van de directie over 1994.

AMSTERDAM Nedlloyd maakte vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 1993 bekend dat dit jaar weer winst wordt gemaakt. In de tweede helft van vorig jaar werd een winst behaald van 66 miljoen gulden, iets meer dan de 60 miljoen waarvan in februari melding werd gemaakt. De koers schoot na de bekendmaking met 1,40 gulden omhoog naar 75,80 gulden om vervolgens iets af te vlakken door winstnemingen. De laatste weken was de koers al behoorlijk gestegen door hernieuwd optimisme over het vorig jaar verliesgevende Nedlloyd. Een heel positief rapport van de effectenbank Goldmann Sachs vorige week zorgde voor opwaartse druk.

De rest van de aandelenmarkt lag er vanmorgen tamelijk stil bij. De AEX-index van de 25 meest actieve fondsen noteerde rondom het middaguur 0,06 punt punten verlies op 414,90 punten. De buitenlandse beurzen waren ook niet echt denderend. Frankfurt stond 2,5 punten lager, Londen deed 5,5 punt minder.

De handel in Amsterdam hield de ontwikkelingen op de obligatiemarkt sterk in de gaten. De tienjarige staatslening (5,75 procent), indicatief voor de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, stond vanochtend 15 cent hoger op 92,90, hetgeen een rendement inhoudt van 6,76 procent.

Behalve Nedlloyd kwam ook Hoogovens omhoog, nadat het staalconcern gisteren positieve berichten verspreidde. De stijging van gisteren werd doorgetrokken met een 80 cent hogere koers op 63,90 gulden. Elsevier was vanochtend 2,30 gulden beter op 167,70 gulden . Elsevier en de Britse partner Reed zullen binnenkort een notering aanvragen op Wall Street, hetgeen de koers ten goede kan komen. Frans Maas verloor dertig cent nadat het bedrijf vanmorgen een verlies van 2,7 miljoen gulden bekendmaakte.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het gisteren niet gered. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen zakte onder de 3600-grens om te sluiten op 3598,71 punten, 21,11 punten lager dan dinsdag. De beursindex is nog maar weinig verwijderd van het laagste punt tot nu toe dit jaar. De oplopende rente werd als schuldige aangewezen.

Zodra er zich maar even een koersstijging voordeed, werden er aandelen in de verkoop gedaan. Dat gold ook voor de autofondsen, die net als op dinsdag in koers daalden ondanks een recordresultaat van Chrysler in de eerste drie maanden. De stijgende rente in de VS zal op korte termijn zorgen voor een vermindering van de consumptieve vraag, ook die naar auto's, zo werd geredeneerd.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio daalde de Nikkei-index van 225 fondsen met 82,82 punten tot 19.799,36. De reden voor de daling voor de derde achtereenvolgende dag wordt mede gezocht in het uitblijven van een nieuwe Japanse regering en het gebrekkige perspectief op economisch herstel.