NAVO stemt in met uitbreiding rol; Jeltsin en Clinton willen Bosnië-top

SARAJEVO, 21 APRIL. De Amerikaanse president Clinton en zijn Russische ambtgenoot Jeltsin zijn het eens geworden over een topconferentie over Bosnië, waaraan behalve de VS en Rusland ook de EU moet deelnemen. De NAVO wil de mogelijkheden voor luchtaanvallen op Servische doelen in Bosnië drastisch uitbreiden. Gorazde werd zowel gisteren als vandaag hevig beschoten.

Clinton ging vandaag in op een gisteren door president Jeltsin gelanceerd denkbeeld over een Bosnië-top, die binnen een maand moet worden gehouden. Nog niet duidelijk is wanneer precies noch waar de conferentie zal worden gehouden. Ook staat nog niet vast of naast Rusland, de VS en de EU nog andere deelnemers voor de topconferentie worden uitgenodigd. Rusland had in februari al een top over Bosnië voorgesteld, maar de Westerse landen, en vooral de VS, hadden dit afgehouden.

Clinton liet gisteren al weten hardere sancties tegen de Serviërs te wensen naar aanleiding van hun aanvallen op Gorazde, die gisteren onverminderd werden voortgezet en die opnieuw tientallen mensen het leven kostten.

Jeltsin van zijn kant liet gisteren weten dat hij blijft staan op voorafgaande consultatie bij elke luchtactie in Bosnië. De Russische president en zijn minister van defensie, Gratsjov, uitten zich opnieuw zeer sceptisch over luchtacties van de NAVO in Bosnië. Gratsjov vond ook dat de Bosnische Serviërs niet als enigen verantwoordelijk moeten worden gesteld voor het geweld in en rond Gorazde.

De NAVO reageerde gisteren op een verzoek van secretaris-generaal Boutros-Ghali van de Verenigde Naties, dat eerder al de steun van de Amerikaanse regering kreeg. De NAVO-ambassadeurs, bijeen in Brussel, gaven steun aan een voorstel, NAVO-vliegtuigen in te zetten om met luchtaanvallen de bevolking van alle zes door de VN ingestelde 'veilige gebieden' in Bosnië te beschermen als ze wordt aangevallen. Tot dusverre kan de NAVO in Bosnië pas vanuit de lucht in actie komen als VN-personeel gevaar loopt. De NAVO-ambassadeurs gaven opdracht een strategie uit te werken om het VN-verzoek uit te voeren. Een definitief besluit wordt genomen als die strategie op tafel ligt.

Clinton sprak zich gisteren uit voor de door de VN gevraagde uitbreiding van de rol van de NAVO-luchtmacht in Bosnië. Met luchtacties van de NAVO kunnen de Serviërs niet worden tegengehouden, maar wel worden afgeschrikt, aldus Clinton. Hij stelde de Europese bondgenoten bovendien “een groot diplomatiek offensief” in het vooruitzicht.

Het zo goed als onverdedigde Gorazde was gisteren opnieuw het doelwit van zware en willekeurig uitgevoerde Servische beschietingen. Het ziekenhuis van de stad, het gebouw van de VN-hulporganisatie UNHCR en een vluchtelingencentrum werden door raketten geraakt. De toestand in Gorazde was volgens de schaarse berichten uit de stad volstrekt wanhopig. “Dit is de hel, dit is terreur”, riep de directeur van het ziekenhuis tijdens kort radio-contact met de buitenwereld, nadat het gebouw drie keer was getroffen. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven, nadat eerder inslagen al acht mensen het leven hadden gekost.

Bij een van de inslagen werd het dak van het gebouw geblazen. Vanochtend werd Gorazde opnieuw met zware artillerie beschoten. (Reuter, AP, AFP)