Kinderagenda

Straattheater

Zoetermeer, 23 april

Bezoekers van het straattheaterfestival maken kennis met Zoetermeer anno 1900. Een veldwachter doet met kaarsrechte rug de ronde, een verfomfaaide zwerver scharrelt langs de stoeprand en een draaiorgelvrouwtje zingt een droevig levenslied. Ondertussen maakt een reizend theatergezelschap zich gereed voor een optreden. Houd deze lieden in de gaten, want ze zien er een beetje onbetrouwbaar uit. Veel optredens met muziek, toneel en dans. Leuk voor kinderen zijn de ouderwetse spelletjes: tollen, hoepelen, steltlopen en bokkie springen. Als je het vriendelijk vraagt, mag je vast meedoen. Natuurlijk maak je ook een rit in de paardentram. Om 14u en 15u30 is er poppenkast. 10-17u in de Dorpsstraat. Inl. 079-415551.

Bomenexcursie

Oenkerk (Fr.), 23 april Eén beuk produceert voldoende zuurstof voor twaalf kinderen. Meer wetenswaardigheden over bomen hoor je tijdens een excursie olv een boswachter van Staatsbosbeheer. Hij laat zien dat bomen vervellen en legt uit hoe je boomsoorten kunt herkennen aan de knoppen. De tocht voert over het landgoed van Stania State, dat is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. De slingerende paden, gladgeschoren gazons en vele vijvers, beekjes en grachten zorgen voor een romantische omgeving. Best duur zo'n tuin, maar ook heel mooi. Deelname ƒ 2,50; t/m 12 jaar ƒ 1,-. Vertrek: 10u vanaf Stania State, Rengersweg 98. Van tevoren aanmelden. Inl 05111-2953.

Land van Ooit feest

Drunen (N-Br), 23 en 24 april Het Land van Ooit viert dit weekeinde zijn zesjarige bestaan. Ter gelegenheid hiervan mogen kinderen van zes jaar gratis naar binnen. Een mooie gelegenheid om de twee nieuwe attracties uit te proberen: de daverende donderbal en de laserburcht. Geschikt voor kinderen zonder angst voor vurige paarden en lafhartige vijanden! 10-17u30. Toegangsprijzen voor andere bezoekers: ƒ 19,50; 3 t/m 11 jaar ƒ 16,-; tot 3 jaar gratis; gehandicapten en 65+ ƒ 18,-. Parklaan 40. Inl. 04163-77775.

Groente veilen

Broek op Langedijk (NH), 24 april

Stel je voor dat je een groentekoopman bent en je gaat handel kopen op de veiling. Hoeveel zou je bieden voor een komkommer? En voor een kilo winterpeen? In Museum Broeker Veiling worden dagelijks veilingen voor bezoekers gehouden. Probeer zo goedkoop mogelijk in te kopen, maar zorg dat de concurrenten niet alles voor je neus wegkapen. Kinderen kunnen meedoen en tegelijk leuke prijsjes winnen. Ga ook naar de kinderboerderij en een demonstratie palingroken. Verder neem je een kijkje bij de kloetwedstrijden, die alleen op deze dag worden gehouden. De deelnemers duwen hun boot voort met behulp van een vaarboom. Tussen 12-14 u mogen kinderen met de kloeters meevaren. Geopend 12-17u. Toegang ƒ 6,-; 3 t/m 12 jaar ƒ 3,50; tot 3 jaar gratis; CJP en 65+ ƒ 4,50; museumjaarkaart gratis. Voor rondvaart bijbetalen. Museumweg 2. Inl. 02260-13807.

Natuurschilderen

Rheden (Gel.), 27 april Maak een schilderij van een boom, een bloem of een landschap. De kwast en de verf staan klaar op het landgoed rond Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten. Je krijgt schildertips en mag zelf bepalen of je abstract of realistisch schildert. Voor 8-12 jaar. Aanvang 14u. Deelname ƒ 3,-. Van tevoren aanmelden. Heuvenseweg 5 A. Inl. 08309-51023.

Arabische thee en Koerdische dans

Deventer, 27 april Bij het interculturele kinderfestival 'Dikke vrienden spelen met kleur' staan de volgende activiteiten op het programma: Workshop Arabische dans en theeceremonie, Wijkcentrum de Zandbank, Lange Zandstraat 80; De Zwarte Zee, muzikale voorstelling met nummers uit diverse landen, Wijkcentrum De Venen, Schipbeekstraat 2; Liedjesprogramma ZieZoo, Speeltuin Molenzicht, Vitringastraat 1; Workshop panfluiten maken, Speeltuin De Tulp, Albert Cuypstraat 1 (onder voorbehoud); Workshop Koerdische dans, Wijkcentrum De Polakkers, Zwaluwenburg 2. Deelname ƒ 1,-. Aanvang alle activiteiten 14u. Inl 05700-11734 (vraag naar Lies Kortenhorst).

Waterbeestjes

Ruinen (Dr.), 27 april Een sloot ziet er vredig uit, maar onder het wateroppervlak krioelt het van de dieren. Met een schepnetje vis je er zoveel mogelijk uit. Je bewaart ze in een aquarium, zodat je later kunt uitzoeken wat je hebt gevangen. Dat doe je met behulp van de waterbeestentabel. Deskundigen van Natuurmonumenten vertellen ondertussen mooie verhalen over waterkevers, schaatsenrijders, kikkervisjes en alle andere slootbewoners. Voor 6-12 jaar. Aanvang 14u. Deelname ƒ 1,-. Bezoekerscentrum Dwingelerveld. Benderse 22. Van tevoren aanmelden. Inl 05221-2951.

Brief van bange beer

Gouda, t/m 1 mei Bijna iedereen vindt het spannend om een brief te krijgen. Van wie zou hij zijn en wat staat erin? De kindertentoonstelling 'Duizend-en-1 brieven' is een verzameling van heel bijzondere epistels. Hartekreten van geluk, verdriet en angst in de meest onverwachte vormen. Ze zijn gemaakt door bekende illustratoren van jeugdboeken. De brieven hangen op kinderhoogte, zodat kleine bezoekers ze goed kunnen bekijken. Kom ook en lees de brief van de bange beer of de brief die naar bananen ruikt. Op za en zo verzorgen gidsen rondleidingen tussen 13-16u. Er is ook een videohoek met verfilmde kinderboeken. Geopend 10-17u; zo 12-17u. Reizend museum Boekie-Boekie, deze maand gevestigd in Museum Het Catharina Gasthuis. Oosthaven 9. Inl 01820-88440.

Russische Driemaster

Rotterdam, t/m 30 april Het zit de bemanning van de Russische driemaster Mir niet mee. Ze hebben nog drie maanden salaris tegoed en hun opleidingsschip kampt met achterstallig onderhoud. Om inkomsten te verwerven, geven ze nu rondleidingen voor het publiek. De Mir is een windjammer met een lengte van 104 meter. Het imposante zeilschip won in 1992 de Columbusrace. 9-20u. Minimum toegangsprijs ƒ 3,-; begeleide kinderen t/m 14 jaar gratis; 65+ ƒ 1,-. Müllerpier (op loopafstand van de Euromast). Er is ook kermis.

Hanzebroodjes

Zutphen, permanent Zutphen was in de middeleeuwen één van de hanzesteden. Dit betekent dat de stad veel handel dreef. Het verdiende goed en dat is nu nog te zien aan al die sjieke oude huizen. Als je de hanze-kinderroute loopt, kom je op plaatsen die herinneren aan die tijd. Er hoort een geluidscassette met opdrachten bij. Wie de opdrachten heeft uitgevoerd, ontvangt een oorkonde en een munt waarmee hij een hanzebroodje kan kopen. De route duurt twee-eneenhalf uur. Voor 8-14 jaar. Prijs ƒ 10,- plus ƒ 2,50 p.p.. Borg ƒ 50,-. De route is verkrijgbaar bij de VVV, Groenmarkt 40. Inl 05750-19355.