Kampioen Weert heeft geen geld om Europa in te gaan

WEERT, 21 APRIL. Tussen half acht en negen uur was het stil op straat, gisteravond in Weert. Het gros van de circa 40.000 inwoners van de Noordlimburgse gemeente zat thuis voor de buis. Met het zweet in de handen. Niet omdat een of andere populaire soap een onverwachte wending had genomen of omdat het Nederlands voetbalelftal weer eens een wedstrijd speelde. Nee, de Weerte naren hadden belangrijker dingen aan hun hoofd en massaal afgestemd op de plaatselijke televisiezender, Weert TV, en konden door de rechtstreekse uitzending van het basketbalduel tussen Weert en EBBC Den Bosch (76-75) getuige zijn van het eerste landskampioenschap van de plaatselijke trots.

Basketbal leeft in Weert. Sporthal De Boshoven is altijd - ook tegen de mindere ploegen in de reguliere competitie - goed gevuld. Voor de 'best of seven' in de play-offs tegen de Bosschenaren was de accommodatie eigenlijk veel te klein. Gisteren zat het merendeel van de 1.800 toeschouwers bijna half bij elkaar op schoot. Niemand die daar moeilijk over deed. Iedereen was al lang blij een kaartje voor 'de wedstrijd van het jaar' te hebben bemachtigd, ook al had een groepje jongens daarvoor wel een nacht voor de deur van een van de voorverkoopadressen moeten doorbrengen.

De wedstrijd zelf was kwalitatief van matig niveau. Maar zelfs de neutrale toeschouwer was dat een zorg. Spanning vergoedt bij sport tenslotte veel, zo niet alles. En spannend was de zesde ontmoeting tussen de beide finalisten. Den Bosch, dat in de onderlinge serie tegen een 3-2 achterstand aankeek, moest winnen om nog een kans op prolongatie van de titel te houden. Weert mocht eigenlijk niet verliezen omdat het dan voor de beslissingswedstrijd naar de Brabantse stad zou moeten, waar de laatste twee duels dik werden verloren.

Tot de laatste seconden van het duel van gisteravond was alles mogelijk. De grootste marge tussen beide teams ontstond ruim een minuut voor rust, toen Weert een voorsprong had van negen punten. Vlak daarvoor had Den Bosch-speler Jos Kuipers met een gescheurde knieband per brancard de zaal moeten verlaten, nadat hij in een kluwen van spelers onder de eigen basket ongelukkig was gevallen.

Het vertrek van de routinier en oud-international leek in het voordeel van Weert, maar de Bosschenaren waren die tegenslag snel te boven en begonnen na de pauze (44-36 voor de thuisploeg) verrassend sterk. Binnen drie minuten was de achterstand omgezet in een kleine voorsprong. Daarna hielden beide ploegen elkaar opnieuw volledig in evenwicht, met Weert wel net iets vaker aan de positieve kant van de score. Drie minuten voor tijd, bij een achterstand van 70-65, bracht Mike Vreeswyk daar verandering in. Met twee driepunters bracht hij tot grote vreugde van de tweehonderd meegereisde Bossche supporters EBBC weer op een marginale voorsprong. Maar wel voor de laatste keer. In de resterende tijd was Weert schotvaardiger of, zoals de winnende coach Ollie van Kempen na afloop zei, “het gelukkigst”.

De verliezende coach, Cor van Esch, wist dat zijn ploeg niet gisteravond de titel heeft verspeeld. De nederlaag voor eigen publiek in de eerste wedstrijd van de play-offs is de Bosschenaren opgebroken. Van Kempen realiseerde zich dat ook: “Na die eerste, toch wat verrassende zege in Den Bosch, heb ik geen moment getwijfeld aan onze kansen. Wij zaten vanaf dat moment op schema en hoefden alleen nog maar onze thuisduels te winnen om kampioen te worden.”

Bij een kampioenschap hoort een Europees optreden, maar de Limburgse club weet nog niet of komend seizoen zal worden deelgenomen aan het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen. Volgens manager Konings zullen eerst sponsors moeten worden gevonden om de buitenlandse reizen te kunnen bekostigen. Want zelf heeft Weert, dat met een beperkt budget moet zien rond te komen, daarvoor op het moment de middelen niet.

Hoewel het lovenswaardig is dat de nieuwe landskampioen zich niet zonder meer in financiëel ongewisse avonturen wil storten, denken de supporters daar toch anders over. Zij willen, getuige het gisteravond massaal gezongen 'Wij gaan Europa in', graag van de partij zijn bij internationale ontmoetingen. Mocht dat onverhoopt niet doorgaan, dat rest hen een troost: het opnieuw bekijken van de videoband van Weert tegen Den Bosch. “Want ik mag er dan bij zijn geweest”, zei een overgelukkige fan gisteravond, “reken maar dat ik mijn videorecorder ook heb ingesteld. Op Weert TV.”

    • Paul de Lange