Gullit wijst Sampdoria weg naar bekertriomf

ROTTERDAM, 21 APRIL. Ruud Gullit heeft Sampdoria gisteren de weg naar de Italiaanse beker gewezen. De international opende in de tweede finalewedstrijd tegen Ancona de score, waarna de club uit Genua uitliep naar 6-1. De eerste ontmoeting was doelpuntloos geeindigd.

Sampdoria probeerde in de eerste helft vergeefs de hechte verdediging van de ploeg uit de serie B te ontregelen. Vijf minuten na rust brak Gullit uit een breed gelegde vrije trap de ban. Voor 38.000 toeschouwers maakte Lombardo 2-0. Lupo gaf Ancona nog even hoop, daarna maakten Lombardo, Vierchowod, Bertarelli en Evani het karwei af.

De Spaanse voetbalbeker is gisteren gewonnen door Real Zaragoza. Daar waren na het doelpuntloze gelijkspel tegen Celta Vigo wel strafschoffen voor nodig.

De internationale voetbalkalender werd gisteren verder vooral gedomineerd door oefenwedstrijden van landenploegen die zich voor het wereldkampioenschap hebben gekwalificeerd. Marokko, tegenstander van Nederland bij de mondiale titelstrijd, speelde in het Zuidamerikaanse Salsa tegen Argentinie en verloor met 3-1. Bij de Argentijnen speelde Maradona tachtig minuten mee. Hij was de maker van het tweede doelpunt, uit een strafschop. Bij rust was de stand nog in evenwicht.

Een andere WK-tegenstander van Oranje, Saoedi-Arabie, versloeg in Toulon IJsland met 2-0. Die stand was al na 25 minuten bereikt door doelpunten van Oweiran en Almohahal.

Brazilie kwam in Parijs uit tegen een selectie van Paris SG en Bordeaux, waarbij Richard Witschge tachtig minuten meespeelde. Het duel eindigde in 0-0.

Zweden oefende in en tegen Wales en won met 2-0. Feyenoord-speler Henrik Larsson opende zeven minuut voor tijd de score. Parma-speler Tomas Brolin zorgde in de laatste minuut voor de tweede treffer.

Het Roemeense voetbalteam maakte indruk tegen Bolivia. Voor eigen publiek zegevierde de Oosteuropese formatie met 3-0. De uitslag was een zwakke afspiegeling van het spelbeeld. De thuisploeg miste zes opgelegde kansen.

Bij de oefenwedstrijd van Rusland in en tegen Turkije was de Russische bondscoach Sadirin de grote winnaar. De zege van 1-0 maakte zijn positie iets minder kwetsbaar. Radtsjenko scoorde in de negende minuut. In de selectie van Rusland ontbreekt nog altijd een groot aantal belangrijke spelers als gevolg van een conflict met Sadirin en het bondsbestuur.

Noorwegen kwam in Oslo tegen Portugal niet tot scoren, 0-0. Zwitserland deed het beter: in Zurich werd Tsjechie mede door twee doelpunten van Chapuisat met 3-0 verslagen.