Grote betogingen van Berbers in Algerijnse steden

ALGIERS, 21 APRIL. Tienduizend Berbers hebben gisteren in de Algerijnse hoofdstad Algiers een betoging gehouden voor erkenning van de eigen taal en cultuur. Ook in de noordoostelijke regio Kabylie, een bolwerk van Berber-acitivisme werd gedemonstreerd.

Volgens de organisatoren gingen in de steden Tizi Ouzou en Bejaia, in de regio Kabylie, honderdduizenden mensen de straat op; onafhankelijke waarnemers hielden het op 60.000 betogers. In het gebied hadden op grote schaal stakingen plaats.

De Berbers, die een grote minderheid vormen op de bevolking van 26 miljoen zielen, herdenken ieder jaar op 20 april de 'Berber-lente', de gewelddadige onderdrukking van een volksopstand van de Berbers voor erkenning van hun taal op die dag in 1980. Sinds de Algerijnse onafhankelijkheid in 1962 is het Arabisch de officiële taal en wordt het Berbers onderdrukt.

De Berber-activisten schrijven de opkomst van het islamitische fundamentalisme in Algerije van de afgelopen jaren voor een deel toe aan de onderdrukking van de Berber-cultuur. Daardoor zou er een misplaatst Arabisch nationalisme zijn ontstaan. De Beweging voor Cultuur en Democratie (RCD), van de Berbers zei gisteren in een verklaring dat erkenning van de Berber-taal “een van de belangrijkste punten is in de strijd voor democratie in Algerije.”

Intussen gaat de gewapende strijd tussen moslimfundamentalisten en het regeringsleger in alle hevigheid door. Het leger maakte gisteren bekend dat de afgelopen vijf dagen 23 fundamentalisten bij vuurgevechten zijn gedood. Sinds begin deze week kwamen drie overheidsfunctionarissen om bij tegenacties.

Aan moslimzijde zijn sinds begin maart 500 doden gevallen; het totale dodental sinds het begin van de confrontatie, twee jaar geleden, bedraagt meer dan 3.500. (AFP, AP)