Financiering Spaanse partijen onderzocht

MADRID, 21 APRIL. Een Spaanse parlementscommissie gaat de financiering van alle Spaanse politieke partijen in de afgelopen vijftien jaar onderzoeken. Daarnaast begint het parlement een onderzoek naar mogelijke fraude door de voormalige directeur van de centrale bank, Mariano Rubio. Dat heeft het Spaanse parlement gisteren besloten besloten bij de afsluiting van de tweedaagse zitting waarin de toestand van de natie werd besproken.

Het parlement sloot zijn marathonzittingen gisteren af met het in stemming brengen van 234 voorstellen en resoluties, waarvan een groot deel de bestrijding van de corruptie betroffen. Het voorstel van de belangrijkste oppositieppartij, de rechtse Partido Popular (PP), om een parlementscommissie in te stellen die alleen de financiering van de regerende socialisten onderzoekt, werd afgewezen.

Een motie van wantrouwen tegen premier Felipe González bleef uit. Niettemin is de algemene overtuiging van de minderheidsregering van González, die vorig jaar zomer werd geïnstalleerd, grote schade heeft opgelopen in het debat. Veel van de maatregelen komen te laat en gaan niet ver genoeg om de corruptie daadwerkelijk aan te pakken, zo luidt de kritiek van zowel mede- als tegenstanders van de huidige regering.

De mogelijkheid van vervroegde verkiezingen in Spanje wordt dan ook niet uitgesloten. Doorslaggevend zijn de Europese verkiezingen in juni. Deze vallen in Spanje samen met de verkiezingen in de autonome regio Andalucië, een van de traditionele uitvalbases van de PSOE. González weigerde in te gaan op suggesties af te treden met als belangrijkste argument het mandaat van de kiezers dat hem vorig jaar werd gegeven. Als de PP-leider José Maria Aznar er bij de komende verkiezingen in slaagt de socialisten een duidelijke slag toe te brengen, zal de politieke positie van de Spaanse minderheidsregering moeilijk houdbaar worden, zo is de verwachting.

Vooralsnog vielen er geen kopstukken van de regerende PSOE in verband met het grote aantal corruptieschandalen. Niettemin houden berichten aan dat er binnen de regeringspartij in een poging haar geloofwaardigheid te herstellen alsnog ontslagen vallen. Daartoe zou ook zijn aangedrongen door de Catalaanse nationalisten die met hun gedoogsteun het huidige minderheidskabinet in het zadel houden. De Catalaanse president en partijleider Jordi Pujol zou daarbij de naam hebben laten vallen van Carlos Solchaga, de fractievoorzitter van de socialisten in het parlement.

Solchaga, die de afgelopen dagen meerdere malen geëmotioneerde verklaringen aflegde, is als voormalige minister mede verantwoordelijk voor de benoeming van ex-gouverneur Rubio. De laatste staat onder verdenking van beurshandel met voorkennis en met zwart geld. Solchaga verklaarde gisteren niet van plan te zijn af te treden, tenzij hij zijn partij “meer schade dan voordelen” zou berokkenen.

    • Steven Adolf