...en kritiseert staatssecretaris

De Vries betreurt het jammer dat Wallage zich “zo eenzijdig op sleeptouw heeft laten nemen door de vakbeweging”.

Voor Veronica-radio zei Wallage gistermiddag dat hij op manifestaties zoals van het FNV “niet de mensen naar de mond praat, maar wel goed luistert”. Zijn toezegging aan de vakbeweging, die fel tegen de versoepeling van het ontslagrecht zijn, was van te voren ook niet afgesproken met PvdA-leider Wim Kok. “Maar Wallage heeft Kok wel direcht op de hoogte gebracht van zijn standpunt”, aldus de woordvoerder van Kok.

Wallage's argument dat hij de vakbeweging over de streep wil trekken om de lonen te matigen, vindt De Vries niet indrukwekkend. “Je versterkt je positie in zo'n gesprek natuurlijk niet door van te voren in het openbaar te gaan twijfelen over de vraag of je eigen voorstellen wel goed onderbouwd zijn.” CDA-lijsttrekker Brinkman vindt het gedrag van Wallage hoogst merkwaardig, buitengewooon slordig en niet verantwoord. Hij meent dat bewindslieden ook in verkiezingstijd hun rug recht moeten houden.

En ook de VVD-leider hekelde de opstelling van de staatssecretaris; Wallage zou moeten aftreden. Bolkestein: “Wallage zegt dat hij tot 3 mei de versoepeling van het ontslagrecht zal verdedigen, omdat het kabinet die regeling al heeft vastgesteld, maar daarna niet meer. Paul Rosenmöller (GroenLinks) heeft Wallage een 'verkiezingsboef' genoemd en daar heeft hij gelijk in. Wat moet de kiezer nu met zo'n bewindsman.” (CB)