EG bespaart bedrijven 0,5 miljard

DEN HAAG, 21 APRIL. Het wegvallen van de EG-binnengrenzen per 1 januari 1993 heeft een verlichting van de administratieve lasten bij ondernemingen opgeleverd van 538 miljoen gulden per jaar.

Dit staat in het rapport 'Het vervallen van de EG-binnengrenzen: voordeel of nadeel' dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is opgesteld door het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM). Het rapport is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.Het vervallen van de grensdocumenten is de belangrijkste oorzaak van de administratieve lastenverlichting van 538 miljoen gulden. Het wegvallen van de kosten voor het invullen van het zogeheten Enig Document en het afhandelen van de douaneprocedures is daarbij doorslaggevend. De kostenbesparing bij de uitvoer bedraagt 379 miljoen gulden. Bij de invoerdocumenten gaat het om 201 miljoen gulden.