Carrière

Hij werd, blijkens de Acteurs- en Kleinkunstenaarslexicon van Piet Hein Honig, geboren in Frankrijk, volgde de mulo en het gymnasium en nam daarna toneel- en balletlessen. Zijn loopbaan op de planken begon in 1962, toen hij bij de Nederlandse Comedie de rol van boer te spelen kreeg in De bruiloft van Kloris en Roosje, waarna hij Taurus vertolkte in Antonius en Cleopatra en een dubbelrol als vierde kelner en vierde lakei in Het sprookje van de wolf. Vervolgens verliet hij het gesubsideerde toneel om in twee verschillende gedaanten, als voorbijganger en als man bij de lift, te verschijnen in de musical Sweet Charity.

Na aldus één seizoen in de vrije sector te hebben gewerkt, voegde hij zich in 1970 bij toneelgroep Globe, waar hij uiteenlopende rollen speelde: voorbijganger en stationschef in De kersentuin, bode in Othello, nar in De hertogin van Malfi, d'Estrées in De twee wezen, broeder Michael in Ziekenzorg of zuster Norton verliefd, bediende en korporaal in De Italiaanse strohoed, hulpziekenbroeder in Kooi van geluk, man en soldaat in Soldaat Tanaka, soldaat en koorlid in Ik Claudius en Malja in Suiker.

Vanaf 1974 bewoog hij zich echter weer in andere kringen. In de vrije produktie Cyrano de Bergerac was hij eerste lakei, koekenbakker en cadet. Bij de Nederlandse Operastichting volgde de rol van kamerdienaar in Arabella. Het naslagwerk vermeldt voorts dat hij in de hoedanigheid van danser, acteur en zanger 'alle facetten van het vak' heeft leren kennen.

En nu is Jacques Fortuné (59) lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de Centrum-Democraten. Vorige week werd hij geïnstalleerd. Diverse producenten hebben daarop besloten hem niet meer als acteur te engageren.

    • Henk van Gelder