België doet voorlopig niet mee aan VN-missies

BRUSSEL, 21 APRIL. Terwijl naar verwachting vandaag de laatste Belgische blauwhelmen uit Rwanda terugkeren naar eigen land, heeft minister Delcroix van defensie laten weten dat België voorlopig niet zal deelnemen aan nieuwe VN-vredesmissies. De Belgische blauwhelmen die momenteel onder andere aanwezig zijn in Bosnië, blijven hun taken vervullen, maar op nieuwe verzoeken van de VN om bijstand zal in ieder geval tot dit najaar niet worden ingegaan.

Twee weken geleden werden tien Belgische blauwhelmen gemarteld en vermoord in de Rwandese hoofdstad Kigali. Onder de Belgische militairen bestaat grote verontwaardiging over het feit dat de blauwhelmen zich niet of nauwelijks mogen verdedigen volgens de huidige VN-richtlijnen. Volgens Delcroix kan België na de traumatische gebeurtenissen in Rwanda “morgen of volgende week niet zomaar overgaan tot de orde van de dag”.