Amsterdam: jeugd gokt, drinkt en blowt vaker

AMSTERDAM, 21 APRIL. Het alcohol- en drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren is tussen 1990 en 1993 fors gestegen. Ook gokken jongeren vaker. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 800 jongeren door de afdeling preventie van de Jellinek, het consultatiebureau voor alcohol en drugs in Amsterdam.

Gokken op fruitautomaten neemt toe. Een kwart van de Amsterdamse scholieren speelt regelmatig op een gokkast. De snackbar is de plek waar de helft van hen heeft leren gokken. De leeftijd waarop kinderen met gokken beginnen is erg laag, zo blijkt uit het onderzoek. Een kwart begint voor hun twaalfde, en de helft is veertien jaar of jonger. Per maand wordt gemiddeld 50 gulden vergokt.

Alcohol is het meest gebruikte genotmiddel onder jongeren. Volgens onderzoeker D. Korf drinkt tweederde van alle jongeren. Een paar jaar geleden was dat volgens hem nog maar de helft. Als er wordt gedronken, drinken jongeren tegenwoordig ook meer. Dertig procent van de scholieren drinkt vijf glazen of meer per keer.

Het gebruik van softdrugs is volgens Korf in drie jaar met ongeveer de helft toegenomen. In 1990 had 10 procent van de onderzochte jongeren de laatste maand geblowed, in 1993 was dat 14 procent. Drie procent gebruikt dagelijks softdrugs, zes procent geeft ongeveer vijftig gulden per week uit aan cannabis.

Korf noemt het opvallend dat de verschillen tussen jongens en meisjes kleiner worden. “Naar alle waarschijnlijkheid komt dat omdat ze tegenwoordig net zo actief aan het uitgaansleven deelnemen als jongens.” Volgens Korf blijkt uit het onderzoek ook dat allochtone jongeren “alles iets minder doen” dan autochtone jongeren.