Turnkampioen tuimelt tijdens WK van paard

ROTTERDAM, 20 APRIL. Op de eerste dag van de wereldtitelstrijd turnen in Brisbane heeft Vitaly Tsjerbo een grote teleurstelling te verwerken gekregen. De Witrus, zesvoudig olympisch kampioen op de Spelen van 1992 in Barcelona, verloor tijdens zijn oefening op het paard zijn evenwicht en kwam op de grond terecht. Tsjerbo liet wel de beste oefening op de vloer zien.

Gisteren stonden de kwalificatiewedstrijden op vijf onderdelen (drie bij de mannen en twee bij de vrouwen) op het programma. Bij het onderdeel paardvoltige gleed de rechterhand van Tsjerbo halverwege zijn oefening van het toestel, waardoor hij ten val kwam. Gedesillusioneerd rende hij naar de kleedkamers. De Witrus vergat niet daarvoor toestemming te vragen, om diskwalificatie te voorkomen. Marinisj uit Oekraïne, de Amerikaan Sohn en de Roemeen Urzica haalden met 9,662 de meeste punten.

Tsjerbo kreeg voor zijn vloeroefening 9,637 punten, de Italiaan Joeri Chechi ging met 9,712 punten als sterkste naar de finale die zaterdag wordt geturnd. Bij de vrouwen voert de Roemeense Milosovici (9,731) de ranglijst aan op de paardsprong en leidt de Chinese Luo Li (9,900) op de brug ongelijk.

Nederland wordt in Australië slechts door twee turners, de broers Christian en Alexander Selk, vertegenwoordigd. Zij waren niet alleen de enigen die aan de kwalificatienormen van de gymnastiekbond wisten te voldoen, ze waren ook de enigen die zich hadden aangemeld om voor kwalificatie in aanmerking te komen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse gymnastiekbond beschikken de overige nationale toppers over “een realistisch inschattingsvermogen”. “Zij hadden toch nooit aan de eisen voor uitzending kunnen voldoen.”

De broers Selk, die zichzelf als doel hebben gesteld over twee jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen in Atlanta, moesten bij de vloeroefening genoegen nemen met een positie in de middenmoot. De 19-jarige Alexander eindigde op een 28ste plaats. Zijn drie jaar oudere broer kwam niet verder dan een 45ste positie. Geen van beiden bereikte de finale. Het tweetal, dat in Brisbane wordt begeleidt door bondscoach Jesus Hernandez, had dat ook niet verwacht.

Alexander Selk, het grootste talent van de twee, hoopt vandaag in de kwalificatie aan de rekstok wel een plaats in de eindstrijd te kunnen afdwingen. Verleden jaar kreeg hij op dat onderdeel aansluiting bij de mondiale sub-top, onder meer door op een sterk bezet toernooi in Cottbus eerste te worden. In de Duitse plaats verraste de Deventenaar onder andere wereldtoppers als Misioetin en Belenki, die op de Olympische Spelen van Barcelona respectievelijk zilver en brons hadden gewonnen.