Tekort op handelsbalans VS flink groter

WASHINGTON, 20 APRIL. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is door een sterke vermindering van de export in februari bijna met de helft opgelopen.

Het bedroeg eind februari 9,7 miljard dollar tegen 6,6 miljard een maand ervoor, zo heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt. Sinds begin dit jaar hanteren de VS een andere berekeningsmethode, waarbij de handel in militaire goederen en diensten worden meegeteld in de handelsbalans. Op grond daarvan werd verwacht dat de handelscijfers er beter zouden uitzien. Voor de tweede achtereenvolgende maand is dat niet het geval. De export zakte door de recessie in Europa en Japan in waarde van 54,4 miljard tot 53 miljard dollar. Er werden minder vliegtuigen en halfgeleiders verkocht. Daarentegen draait de Amerikaanse economie nog steeds goed. Daardoor liep de import van consumentengoederen, zoals auto's in februari op tot 62,7 (61) miljard dollar. Een relatief lichtpuntje was dat het tekort in de handel met Japan, dat 4,6 miljard dollar bedroeg, stabiel was. De VS dringen er bij Japan al een tijd op aan, maar voorlopig tevergeefs, om zijn markt toegankelijker te maken voor Amerikaanse produkten. De balans van de handel met Europa verslechterde. Eind februari was er sprake van een tekort van 529 miljoen dollar, terwijl er eind januari nog een overschot van 171 miljoen dollar werd geregistreerd. (Reuter, AP)