Oplopende rente kan Staat 300 mln kosten

AMSTERDAM, 20 APRIL. De recent opgelopen kapitaalmarktrente kan de overheid jaarlijks een extra kostenpost bezorgen van 300 miljoen gulden. Dit heeft een woordvoerder van het Centraal Planbureau vanmorgen bevestigd.

Sinds januari van dit jaar is het rendement op staatsobligaties zeer snel gestegen van een dieptepunt van 5,5 procent tot 6,74 procent vanmorgen. Alleen al in de laatste twee dagen kwam er meer dan 0,4 procent bij. In het recent uitgebrachte Centraal Economisch Plan gaat het CPB nog uit van een rentestand van rond 6 procent over dit jaar en 1995. “De huidige staatsschuld van rond 300 miljard gulden heeft een gemiddelde looptijd van tien jaar. Elk procent dat de rente hoger wordt betekent een extra financieringslast van 300 miljoen gulden per jaar”, aldus het CPB vanmorgen. Het kosteneffect drukt nog niet op de begroting van dit jaar, omdat de Staat nu rente afdraagt over 1993. De CPB-woordvoerder wees ook op het negatieve effect voor de woningmarkt, het bedrijfsleven en het economisch herstel. Het bedrijfsleven in Nederland is voor een belangrijk deel met langlopende leningen gefinancierd, en kampt nu met opgelopen rentetarieven. “Dat betekent dat er een negatieve invloed is op de investeringsbereidheid.”

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zei vanmorgen dat de rentestijging op termijn negatieve invloed kan hebben op de huizenprijzen. Volgens de NVM is de hypotheekrente in de afgelopen maanden met gemiddeld al 0,4 tot 0,6 procent gestegen, en is het mogelijk dat er verdere verhogingen in zitten. Verlagingen zijn onwaarschijnlijk. “Er zijn partijen op de beleggingsmarkt die er nog steeds van uitgaan dat de hypotheekrente in de loop van het jaar weer daalt. Wij zetten daar grote vraagtekens bij.”

De kapitaalmarktrente is de laatste maanden fors opgelopen, omdat met name Amerikaanse en Britse beleggers hun Nederlandse staatsleningen afstoten. De laatste dagen droeg buitenlandse onzekerheid over de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen extra bij aan de verkoopgolven.

    • Maarten Schinkel