Kroonprins past verdwijntruc toe

Koning Johan ontvangt kroonprinses Yvonne en kroonprins Jacques in zijn paleis de Jaarbeurs te Utrecht, schertst een FNV-bestuurder. Op een FNV-manifestatie over werkgelegenheid en zeggenschap debatteerden Yvonne van Rooy en Jacques Wallage, de nummers twee op de lijst van respectievelijk CDA en PvdA, gisteren over flexibilisering van de Nederlandse economie. Voor een flexibele werking van de arbeidsmarkt heeft het kabinet Lubbers/Kok vorig jaar met Prinsjesdag het voorstel gedaan de zogenoemde preventieve ontslagtoets, de verplichting voor werkgevers om voorgenomen ontslagen ter toetsing voor te leggen aan het arbeidsbureau, af te schaffen. De FNV is furieus. En uit een recent onderzoek blijkt volgens FNV-voorzitter Johan Stekelenburg dat driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking tegen een aantasting van het ontslagrecht is.

De resultaten werden gisteren voorgelegd aan de CDA-staatssecretaris van economische zaken en de PvdA-staatssecretaris van sociale zaken. Van Rooy wil vasthouden aan het voornemen de ontslagtoets af te schaffen, daarbij verwijzend naar de situatie in het buitenland: “Nederland is het enige land dat een preventieve ontslagtoets kent”. “Nederland is ook het enige land waar het CDA bestaat”, beet Stekelenburg terug.

De FNV-voorzitter sloot Wallage in zijn armen, want de PvdA-staatssecretaris bleek bereid om terug te komen op het kabinetsbesluit. “Flauw”, reageerde een geirriteerde Van Rooy. “We hebben als kabinet een voorstel gedaan”, verdedigde Wallage “maar we hebben de PvdA-fractie daarvan niet kunnen overtuigen; onze verdediging is niet sterk.” Een goedkope verkiezingsbelofte twee weken voor de Tweede Kamerverkiezingen, meende een bezoeker van de manifestatie. Na het bescheiden applaus voor de PvdA-kroonprins klonk de kreet 'Stem SP'. “Het is een verkiezingsboef van de bovenste plank”, oordeelde een paar uur later het Tweede-Kamerlid Paul Rosenmöller. Saillant is dat het voorstel vrijdag in de ministerraad wordt besproken. Wallage heeft zijn CDA-collega beloofd dat het het kabinetsvoorstel “nog twee weken” zal verdedigen. 'Een ruggegraat van rubber', oordeelde een FNV-bestuurder. (CB)

    • Kees Versteegh