Koers Hoogovens omhoog na betere winstprognose

AMSTERDAM, 20 APRIL. De koers van het staalconcern Hoogovens steeg vanmorgen op een verder lagere Amsterdamse effectenbeurs. Hoogovens stelt zijn verwachting voor de winst voor dit jaar naar boven bij.

AMSTERDAM De aandelenmarkt liet vanmorgen opnieuw lagere noteringen zien, nadat ook op een iets beter gestarte obligatiemarkt de koersen opnieuw verder onderuit gingen. Vooral de internationals waren in de aanbieding. De AEX-index van de 25 belangrijkste aandelen, die gisteren sloot op 416,45, noteerde tegen het middaguur 2,1 punt lager.

Hoogovens ging tegen de stemming in omhoog. De koers steeg tachtig cent tot 62,50 gulden op een positieve mededeling van het concern over de staaldivisie en de resultaten voor 1994. Hoogovens meldde vanmorgen dat de staaldivisie “inmiddels een verdere verbetering laat zien”, vooral als gevolg van een hogere afzet van eindprodukten. Daarom verwacht het concern een beter netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening dan was geraamd. Hoogovens ging al uit van “een bescheiden positief” resultaat. Het staal- en aluminiumconcern noteerde voor de melding woensdagochtend nog 61,10 gulden, zestig cent lager dan de slotkoers gisteren.

Behalve de negatieve stemming op de aandelenmarkt als gevolg van de obligatie-onrust, speelde ook de lagere Amerikaanse dollar een rol. De dollar was woensdagochtend twee tiende cent lager. “Geheel tegen alle marktverwachtingen in, omdat een hogere rente in de VS de dollar juist aantrekkelijker maakt.”

De obligatiemarkt was aanvankelijk twee dubbeltjes hoger, maar stond iets voor elven op dertig cent verlies. Dat was ondanks de aankondiging dat in Duitsland het tarief op de speciale beleningen met 0,12 procentpunt was verlaagd tot 5,58 procent. Dat kon de obligatiemarkt echter niet inspireren. De tienjarige staatsobligatie (5,75 procent) noteerde tegen het einde van de ochtend een koers van 92,85 tegen een slotkoers van 92,95 gisteren. Het rendement op deze staatslening bedroeg circa 6,8 procent.

Unilever raakte 1,30 gulden kwijt op 204,60 gulden, Olies deden 1,20 gulden minder op 205,90 gulden, Philips leverde negentig cent in op 54,40 en bij Akzo moest er 1,60 gulden van de koers af op 223,10 gulden. Fokker moest 0,30 gulden afstaan, ondanks het nieuws dat de winst van de vliegtuigfabrikant in 1995 zal stijgen.

Berghuizer Papier, die nu geheel door grootaandeelhouder Enso lijkt te worden opgekocht, noteerde 52 gulden, even hoog als aan het slot van de handel dinsdag. Enso biedt 50 gulden voor de nog niet in zijn bezit zijnde aandelen. “Een luizenbod”, aldus een handelaar. “Ze hadden op 65 gulden of zo moeten gaan zitten.”

NEW YORK Wall Street heeft dinsdag zijn draai niet kunnen vinden. Even stond de beursindex op een winst van 21 punten, om daarna een verlies van 37 punten te laten aantekenen. Uiteindelijk kwam de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen uit op 3619,82 punten, 0,60 punt lager dan maandag.

TOKIO De aandelenbeurs van Tokio viel terug. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen zakte voor de tweede achtereenvolgende dag. Ze eindigde op 19.882,18 punten, 1,5 procent of 310,16 punten lager dan gisteren.