Koeman test 'schubben-schoenen'

OISTERWIJK, 20 APRIL. Ronald Koeman test vanavond tegen Ierland voor het eerst de zogenaamde 'schubben-schoenen'. De aanvoerder van het Nederlands elftal sluit niet uit dat hij tijdens het komende wereldkampioenschap op het revolutionaire schoeisel van Adidas zal spelen. Op de training was hij tevreden over de nieuwe uitvinding. “Het zal een kwestie van wennen zijn”, aldus Koeman.

Testen hebben uitgewezen dat de bal met de nieuwe schoenen meer snelheid en meer curve krijgt. Daarom lijkt de uitvinding perfect voor een speler als Koeman die zich veelvuldig bedient van lange passes en harde vrije trappen. “Ik kan nog moeilijk peilen of de bal harder gaat”, zegt Koeman. “Hij valt wel sneller. En het is makkelijker de bal om de muur te laten draaien. Ik ben alleen nog niet zo ver dat ik dat zo maar doe.”

Koeman is een van de eerste Nederlandse spelers die de nieuwe schoenen overhandigd kregen om ze uit te proberen. De Feyenoorders Blinker en Taument spelen er al op tijdens wedstrijden. Ze zijn vol lof over het schoeisel. De schoen, Predator genaamd, is een uitvinding van de Australische voetballer Craig Johnston (ex-Liverpool). Hij plakte het rubber van een tafeltennisbatje op zijn schoenen met als doel meer grip op de bal te krijgen. Het experiment slaagde en Johnston verkocht het idee aan Adidas. Op de wreef van de nieuwe schoen zijn, als een soort schubben, dikke rubberen, rechtopstaande lagen aangebracht.

Koeman traint al ongeveer vijf maanden op steeds weer verbeterde exemplaren van de nieuwe schoen. Het laatste fabrikaat heeft hij sinds een week in zijn bezit en hij vindt de tijd nu aangebroken om het in een wedstrijd uit te proberen. Het onbelangrijke oefenduel van Nederland is daarvoor een goede gelegenheid. “Het is een interessante uitvinding”, aldus de verdediger. Hij stelt dat de schoenen qua uiterlijk “niet de schoonheidsprijs verdienen, maar daar gaat het niet om”.

Koeman zweert bij de voetbalschoenen van Adidas. Hij hoort voortdurend over problemen die collega's hebben met schoeisel van andere merken, zoals Marco van Basten bij het gewonnen EK van '88. “Ronald zwicht niet voor lucratieve contracten. Hij is ons altijd trouw gebleven. Hij vindt het belangrijker dat zijn schoenen lekker zitten”, zegt Adidas-manager Henny Warmenhoven. Hij kent verscheidene topspelers die een contract met een ander merk hebben, maar toch op afgeplakte schoenen van Adidas spelen. Daar krijgen ze toestemming voor. “Want het blijft een soort reclame voor ons. Je ziet niet dat het onze schoenen zijn, maar de spelers weten het wel.”

De schoenenfabrikant is er alles aan gelegen de trouwe Koeman een goede service te bieden. Verleden week werd er speciaal een medewerkster naar Barcelona gestuurd om Koeman de schoenen te overhandigen waar hij vanavond in Tilburg tegen Ierland op zal spelen. Warmenhoven: “Nu moeten we de scheidsrechter nog zo ver krijgen dat hij Nederland een vrije trap in de buurt van het strafschopgebied geeft.”

    • Hans Klippus