Kanselier tikt Rühe op de vingers

BONN, 20 APRIL. Bondskanselier Helmut Kohl en de fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag, Wolfgang Schäuble, hebben de Duitse minister van defensie, Volker Rühe (CDU), op de vingers getikt door van hem te eisen dat hij over zijn plannen met de Bundeswehr overleg voert met minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel (FDP) vóór die plannen in de Bondsdag worden besproken. Een voor vandaag gepland parlementair debat over Rühes plannen werd daarom gisteren afgelast.

Rühe, die in de afgelopen jaren op zijn begroting miljarden aan kortingen te verwerken kreeg, wil de sterkte van de Bundeswehr terugbrengen van 370.000 tot 340.000 man en de dienstplicht bekorten van twaalf tot tien maanden. De opzet van dat plan, dat hij vorige week op hoofdlijnen in een witboek schetste, moet het mogelijk maken dat er voldoende geoefend en geïnvesteerd wordt, terwijl de organisatie van het leger (met meer reservisten) zonodig een snelle terugkeer naar het niveau van 370.000 moet mogelijk maken. In Rühes planning moest behalve met budgettaire kortingen rekening worden gehouden met de vorming van nieuwe crisisbeheersende eenheden en de integratie van de Bundeswehr en de NVA, het vroegere Oostduitse leger.

Kinkel, die begin vorige week tot genoegen van Kohl het FDP-bestuur wist te bewegen tot een voorkeursverklaring voor verdere regeringssamenwerking met de CDU/CSU na de Bondsdagverkiezingen van 16 oktober, had zich er bij Kohl en Schäuble over beklaagd dat Rühe met hem geen vooroverleg over zijn plannen had gevoerd terwijl zij ook voor Buitenlandse Zaken belangrijk zijn.