Jeltsin wil meer faillissementen

MOSKOU, 20 APRIL. De Russische president Boris Jeltsin wil noodlijdende staatsbedrijven failliet laten gaan en niet langer steunen met overheidssubsidies. Volgens Alexander Livshits, hoofd van een team van deskundigen voor de president, heeft de president dit in een brief laten weten aan premier Viktor Tsjernomyrdin.

Russische staatsbedrijven hebben triljoenen roebels aan schulden opgebouwd bij de staat, maar gebrekkige faillissementswetgeving maakt de inning ervan uiterst moeilijk. Livshits zei dat de inflatie, nu zo'n 10 procent per maand, enorm zou oplopen als steun naar de noodlijdende bedrijven blijft gaan. Dan dreigt volgens hem een “Oekraïnisering” van de economie.

Volgens Livshits is faillissement een harde maar noodzakelijke stap in de overgang naar een markteconomie. Een bankroete onderneming kan volgens hem onmiddellijk worden geprivatiseerd en worden geleid door een commissie van crediteuren en managers van staatseigendommen.

Livshits noemde meer faillissementen net zo belangrijk als de prijshervorming van januari 1992.

President Viktor Gerasjenko, die altijd staatssubsidies heeft bepleit, erkende gisteren in de marge van de vergadering van de Oost-Europabank in Sint Petersburg dat faillissementen kunnen helpen om een groei van de schulden te voorkomen.

De betalingscrisis treft bijna alle sectoren van de Russische economie, van de mijnbouw tot universiteiten, en leidt een vergroting van de sociale spanningen. (AP, AFP)