Jeltsin valt scherp uit naar Serviërs

MOSKOU, 20 APRIL. De Russische president, Jeltsin, heeft gisteren de Bosnische Serviërs beschuldigd van woordbreuk en geëist dat zij hun aanval op Gorazde opgeven. Het is de eerste keer dat Jeltsin zo rechtstreeks de Serviërs kritiseert in plaats van de NAVO of 'de strijdende partijen' in het algemeen. De Russische president herhaalde zijn eerdere voorstel voor een internationale conferentie over Bosnië.

In een verklaring die gisteren in het televisiejournaal werd voorgelezen waarschuwde de president de Servische leiders “de beloften die zij Rusland hebben gedaan na te komen, de aanval stop te zetten en de stad Gorazde te verlaten”. De president verklaarde ook dat de Serviërs hun gijzeling van VN-personeel moeten opgeven en de blauwhelmen moeten toestaan Gorazde binnen te trekken. “Het conflict in Bosnië-Herzegovina staat op het punt gevaarlijk te escaleren.”

In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier, Kohl, had Jeltsin eerder op de dag het gedrag van de Serviërs ook al bekritiseerd. “Rusland heeft zijn best gedaan om escalatie van het conflict te voorkomen maar slaagde niet omdat de Bosnische Serviërs zich niet aan hun woord hebben gehouden”, zo zei Jeltsin volgens het officiële persbureau Itar-Tass tegen Kohl. Hij refereerde hiermee aan het doorgaan van de beschietingen van Gorazde ondanks een staakt-het-vuren dat afgelopen zondag na Russische bemiddeling was bereikt.

De uitlatingen van de president tonen aan dat Moskou zijn geduld met de Serviërs aan het verliezen is. “Ik beveel de Bosnisch-Servische zijde krachtig aan het geduld van de wereldgemeenschap niet te veel op de proef te stellen”, zo zei gisteren ook minister van buitenlandse zaken Kozyrev. Maandag had Ruslands bemiddelaar in ex-Joegoslavië, Vitali Tsjoerkin, zich bij terugkeer uit Belgrado al uiterst kritisch uitgelaten over de opstelling van de Serviërs.

Kozyrev sprak overigens tegen dat de onderhandelingen met de Serviërs moeten worden afgebroken, zoals Tsjoerkin maandag had gesuggereerd. “Rusland blijft ervan overtuigd dat vrede in Bosnië alleen met vreedzame middelen kan worden bereikt. Er kan geen sprake zijn van het afbreken van gesprekken met de ene of de andere kant.”

Terwijl Kozyrev gisteren telefonisch overleg pleegde met zijn Franse ambtgenoot, Alain Juppé, besprak Tsjoerkin de situatie met politieke leiders in het Russische parlement, naar eigen zeggen om hun “een juist beeld” te geven van de gebeurtenissen in Bosnië. Het parlement, waarin communisten en nationalisten overheersen, is in Rusland de belangrijkste beschermheer van de Serviërs.