Gevluchte Schneider in Florida

BONN, 20 APRIL. De 59-jarige voortvluchtige Duitse onroerend-goedmagnaat Jürgen Schneider verblijft sinds het paasweekeinde in een voor vier weken gehuurde villa op een eilandje nabij Sarasota in West-Florida. Dit meldt het Duitse blad Die Welt vanmorgen. De openbare aanklager in Frankfurt is een onderzoek naar Schneider begonnen op verdenking van onder meer fraude. Maar de Duitse autoriteiten hebben nog geen arrestatiebevel tegen de verdwenen tycoon uitgevaardigd en hij wordt ook niet gezocht door Interpol.

Om de preciese omvang van de miljardenschuld die Schneider en zijn bedrijven hebben vast te stellen, en procedures te bespreken om zoveel mogelijk betaald te krijgen, is voor 17 mei een vergadering van banken en andere schuldeisers uitgeschreven. In de groep van circa 50 bancaire schuldeisers, die samen zo'n 5 tot 6 miljard mark te vorderen hebben, is intussen besloten voordien niet tot verkoop van Schneiders in onderpand gegeven panden over te gaan. Van buitenlandse schulden van Schneider bestaat ook nog geen overzicht.

Intussen heeft de Duitse minister van economische zaken Günther Rexrodt gezegd dat de affaire-Schneider eerder een 'vertrouwenscrisis' oplevert dan een directe dreiging voor het Duitse banksysteem of de bouwnijverheid. Rexrodt zei verder dat een belangrijke zorg voor de regering ook is het verzekeren van de financiële veiligheid van kleine en middelgrote bouwbedrijven die werk voor Schneider uitvoerden.