Foto

Foto: Franse vissers tonen de stenen die Spaanse concurrenten naar hun schepen hebben gegooid, 14 mijl van de haven Bayonne.

De Spanjaarden zeggen dat de Franse ansjovis vangen in strijd met Europese en Frans-Spaanse overeenkomsten. De Franse minister van visserij, Jean Puech, waarschuwde gisteren zijn eigen vissers dat zij de vangst van de ansjovis moeten staken. Hij leverde tegelijk kritiek op de Spanjaarden, omdat zij geweld hebben gebruikt en een van de Franse boten naar een Spaanse haven hebben gesleept. Bemanning en schip werden later vrijgegeven. Puech wees de leiders van de Franse vissers erop dat zij het hun toegewezen quotum al hebben gevangen. Spaanse vissers gooiden maandag vanaf zo'n 60 boten stenen, stukken rots en molotovcocktails naar de Fransen. De Spaanse minister van landbouw, Vincente Albero Sera, sprak van een “zeeslag”. Op verschillende Franse schepen moesten branden worden geblust. Eind maart blokkeerde Spaanse vissers al drie dagen lang de Franse haven van Hendaye. Zij hieven de blokkade op na de Franse belofte de vangst van ansjovis te stoppen. De lokale Baskische regering heeft de Franse autoriteiten ervan beschuldigd de incidenten te hebben veroorzaakt, omdat zij toelaat dat de Franse vissers de regels overtreden. (Foto Christian Borderie)