Eis: boete van 8.000 gulden voor Janmaat

DEN HAAG, 20 APRIL. Tegen het Tweede-Kamerlid H. Janmaat (Centrumdemocraten) is vanmiddag voor de Haagse rechtbank een geldstraf geëist van 8.000 gulden, waarvan 3.000 voorwaardelijk, wegens discriminatie en het aanzetten tot vreemdelingenhaat.

Verder eiste officier van justitie mr. Welschen dat Janmaat een aantal uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan binnen een half jaar na het vonnis rectificeert in een uitzending van de politieke partijen op radio en televisie. Tegen Janmaats partij, die dezelfde feiten tenlaste wordt gelegd, werd een geldboete van 15.000 geëist, waarvan 5.000 voorwaaardelijk.

Het gaat om uitspraken in radio- en televisie-uitzendingen in de jaren 1989 tot en met 1991. Janmaat zei destijds onder meer: “Iedere baan aan de minderheden is een Nederlandse werkloze” en “Er komen in toenemende mate Marokkaanse en Turkse jongeren naar Nederland. Is dat om de jeugdbendes te vergroten?” Verder suggereerde hij volgens het OM verbanden tussen minderheden en criminaliteit en tussen asielzoekers en kakkerlakken.

Tegen Janmaats partijgenoot en partner W. Schuurman, die wegens ziekte niet aanwezig was op de rechtszitting, eiste de officier van justitie een geldboete van 1.500 gulden, waarvan 500 voorwaardelijk. Zij had zich volgens het openbaar ministerie in januari van dit jaar beledigend uitgelaten over islamitische vrouwen in Bosnië.