Deetman beschikbaar als premier voor CDA

ASSEN/DEN HAAG, 20 APRIL. Tweede-Kamervoorzitter W. Deetman (CDA) heeft zich beschikbaar gesteld als kandidaat voor het premierschap. Tegelijk spreekt hij echter ook zijn steun uit voor lijsttrekker E. Brinkman als kandidaat-premier.

In een vraaggesprek met het weekblad Vrij Nederland zegt Deetman deze week “geen 'nee' te zullen zeggen als zijn partij hem voor een andere functie vraagt. Over een eventueel premierschap zegt hij: “Mocht er een beroep op mij gedaan worden, dan wordt het een kwestie van wikken en wegen. Het kan zijn dat het landsbelang het nodig maakt. Ik heb in de politiek geleerd dat je nooit 'nooit' moet zeggen.” Gisteravond sprak Deetman echter bij een partijmanifestatie in het Verkeerspark in Assen zijn steun uit aan Brinkman: “Onze lijsttrekker tot 3 mei, daarna voorzitter van de fractie en, als we de grootste zijn, kandidaat-premier, daaraan kan wat ons betreft geen twijfel zijn.” Feit is dat Deetman zijn functie van Kamervoorzitter dreigt te verliezen wanneer het CDA op 3 mei niet als grootste uit de bus komt. Algemeen geldt hij dan als een concurrent voor Brinkman als het gaat om het fractievoorzitterschap.

Nummer vier op de CDA-kandidatenlijst Deetman herhaalde de kritiek van premier Lubbers, een week geleden in Kerkrade op de PvdA. Afgelopen zondag bepleitte PvdA-lijsttrekker Kok gezamenlijke optrekken van PvdA en D66 tijdens de komende formatie. “Het gaat Kok daarbij om een progressieve meerderheid in een nieuw kabinet. Dat betekent dus een keus voor een ander beleid dan de afgelopen jaren in samenwerking met het CDA is gevoerd. En dus had Lubbers in Kerkrade gelijk met zijn opmerkingen over een zwenking naar links bij de huidige coalitiepartner”, aldus Deetman.

Hij meent dat als de desastreuze opiniepeilingen voor het CDA op 3 mei bewaarheid worden, dat de schuld is van het CDA als geheel en niet louter van Brinkman. Gisteren zei PvdA-leider Kok, bij het televisieprogramma 2 Vandaag, juist dat de huidige malaise in het CDA te wijten is aan Brinkman. Kok: “Brinkman heeft zich geprobeerd te profileren ten opzichte van het kabinetsbeleid. Het heeft ertoe geleid dat de verhoudingen binnen het CDA, om het maar eens rustig uit te drukken, er niet beter op zijn geworden.”