Davis Cup-coach Amerikanen wacht moeilijke keuze

ROTTERDAM, 20 APRIL. Pete Sampras is beschikbaar voor het Amerikaanse Davis-Cupteam, dat half juli op de Müller Pier in Rotterdam aantreedt tegen Nederland. Dat heeft coach Tom Gullikson van het Amerikaanse team gisteren gezegd.

Sampras, gecoached door Toms tweelingbroer Tim, kwam niet in actie in de eerste ronde tegen India (5-0). In die uitwedstrijd stelde Tom in het enkelspel Courier en Martin op en namen Reneberg en Patrick McEnroe het dubbelspel voor hun rekening.

Sampras won dit jaar zes van de acht toernooien waarin hij uitkwam. Hij is al 21 wedstrijden ongeslagen. “Pete is indrukwekkend bezig dit jaar”, zegt Tom Gullikson. “Ik ben blij dat hij beschikbaar is.” De Davis-Cupcoach heeft door de toezegging van de winnaar van Wimbledon, de US Open en de Australian Open wel een groot probleem. “Ik heb teveel spelers voor het duel tegen Nederland. Courier, Chang, Agassi en Martin willen ook spelen. Het wordt een moeilijke beslissing.” Gullikson zal tien dagen voor het eerste duel tegen Nederland zijn ploeg kenbaar maken. “We hebben nog even de tijd en ik wil voorkomen dat ik overhaaste beslissingen neem.”

Gullikson heeft volgende week in het toernooi van Atlanta contact met Agassi en Chang. “Andre Agassi heeft mij verteld dat zijn eerste prioriteit de terugkeer in de top tien is. Maar hij heeft in de Davis Cup eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Hij is een prime-timespeler.” Agassi keerde eerder dit jaar terug in het circuit na een langdurige absentie door een operatie aan de pols.

Stanley Franker maakte afgelopen week zijn ploeg bekend. Die bestaat uit Krajicek, Haarhuis, Eltingh en Siemerink. “Nederland heeft een buitengewoon sterke ploeg”, aldus Gullikson. “Het heeft in Krajicek een sterke kopman. Hij heeft een machtige opslag en nog een paar sterke wapens. Je weet dat hij altijd zal aanvallen. Dat maakt hem moeilijk bespeelbaar.”

Dat ondervond gisteren ook de Zweed Henrik Holm, die in de eerste ronde van het toernooi van Monte Carlo kansloos was tegen Krajicek. De Nederlander won met 6-1 en 6-4. Voor Krajicek was het zijn zesde enkelspelpartij zonder setverlies sinds zijn rentree na vijf maanden blessureleed. Anderhalve week geleden won hij via vijf overwinningen een toernooi in Barcelona. In de tweede ronde van het toernooi in zijn woonplaats treft Krajicek de Italiaan Andrea Gaudenzi, die de Fransman Delaitre met omgekeerde cijfers, 6-4 6-1, uitschakelde.

Krajicek, na zijn terugkeer van de 25ste naar de achttiende positie op de wereldranglijst geklommen, stond een uur en twaalf minuten op het gravel. In die tijd bleef het aantal aces beperkt tot vijf, tegen één van Holm, en sloeg Krajicek een enkele dubbele fout (Holm vier). De Nederlander won driekwart van zijn punten op zijn eerste service en haalde met de tweede opslag nog altijd een respectabele 63 procent. Krajicek moest in zijn negen servicegames één doorbraak toestaan. Holm - 39e van de wereld - zag zijn opslag vier keer gebroken.