Campagne in teken van links-liberaal nieuw kabinet

DEN HAAG, 20 APRIL. De verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen wordt steeds meer beheerst door speculaties over de komst van een 'paarse coalitie' van PvdA, D66 en VVD. Premier Lubbers erkende gisteren in de Haagsche Courant dat zo'n coalitie dichterbij is dan ooit, maar brandmerkte deze als “een ramp voor het land.”

Zo vreest de premier dat zo'n coalitie de euthanasie uit het wetboek van strafrecht zal schrappen. Ook zou het CDA niet in een oppositierol thuishoren. “We kunnen niet zoals de kleine christelijke partijen en GroenLinks goed functioneren vanuit alleen maar 'getuigende' oppositie. We zijn een typische verantwoordelijkheidspartij”, aldus Lubbers. Hij deed een beroep op D66-leider Van Mierlo die zo'n coalitie bepleit, om zich nog eens te beraden. Van Mierlo reageerde verbaasd. “Ik begrijp niet waarom ik moet beseffen wat er gebeurt als je het CDA buiten sluit, terwijl niemand beseft wat er gebeurt als je D66 buiten sluit.” Van Mierlo verwees naar de kabinetsformatie van 1989 toen CDA en PvdA besloten D66 niet op te nemen in de coalitie.

CDA-lijsttrekker Brinkman waarschuwde gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Assen voor een mogelijke aantasting door een “libertijnse coalitie” van de waarden van het maatschappelijk middenveld. Organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorgsector vormen volgens Brinkman “het cement van de samenleving.”

Een paarse coalitie zou eveneens de economie kunnen schaden, aldus Brinkman. “Internationale beleggers maken zich zorgen over de rentestand en het investeringsklimaat in Nederland omdat het CDA mogelijk niet in een nieuw kabinet komt.” De grootste werkgeversorganisatie VNO zei vanmorgen zich “iets” bij deze zorg “te kunnen voorstellen”.

VVD-leider Bolkestein zei gisteren in Rotterdam een paarse coalitie niet uit te sluiten maar er evenmin een voorkeur voor te hebben. Hij vindt dat Van Mierlo een “blokkade” opwerpt tegen een paarse coalitie. “Van Mierlo heeft als voorwaarde voor een paarse coalitie gesteld dat de VVD het basisstelsel in de sociale zekerheid overboord zet. In plaats van een brug te bouwen naar de VVD komt Van Mierlo met een hooghartig njet”, zei Bolkestein gisteren. Hij meent dat D66 en de PvdA die het basisstelsel eveneens afwijst, nog voor de verkiezingen duidelijk moeten maken wat hun alternatief is voor ingrepen in de sociale zekerheid. Bolkestein verwijt de PvdA op dit punt net te doen alsof zulke maatregelen niet nodig zijn.